Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět PVK - Život v 19.století I (KHI / 0149)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / 0149 - PVK - Život v 19.století I, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět studia sociálních dějin. Odlišná pojetí z hlediska časového vývoje i v současném horizontu.2. Interdisciplinární postavení sociálních dějin a spolupráce s příbuznými vědními obory. Typy pramenů a používané metody.3. Současné vývojové tendence sociálních dějin. Hlavní pracoviště. Historiografie. Přínos sociálních dějin pro poznání lidské společnosti.4. Základní faktory ovlivňující život v 19.století.5. Proměny sociální skladby v souvislosti s industrializací. Propojenost sociálních a národnostních vazeb.6. Nové aspekty urbanizace a modernizace měst v 19.století.7. Zákonné úpravy manželství, občanský sňatek a problém kanonického práva, rozvod a rozluka.8. Tabuizovaný pohled na sexuální život.9. Faktory ovlivňující rodinný život. Role muže a ženy.10. Problémy těhotenství a porodu. Péče o novorozence a kojence v jednotlivých sociálních vrstvách.11. Postavení dítěte v rodině, právní postavení manželských a nemanželských dětí a problematika náhradní rodinné péče.12. Šance životního uplatnění dětí v jednotlivých sociálních vrstvách a problematika kriminality mládeže.

Získané způsobilosti

Absolvent kurzu získá vhled do sociálních dějin a schopnost konkretizace způsobu života v 19.století ve vytýčených tématických okruzích.

Literatura

Lenderová, M. K hříchu i k modlitbě. Žena v minulém století. Praha, 1999. Lenderová, Milena - Rýdl, Karel. Radostné dětství? Dítě v Čechách devatenáctého století. Praha, 2006. Sex a tabu v české kultuře 19. století. Praha, 1999. Jindra. Z. a kol. Úvod do studia hospodářských a sociálních dějin, I. Praha, 1997. Englová, J. Život v 19.století. Sbírka dokumentačních materiálů. Ústí n.L., 2002. Neudorfová, M. L. České ženy v 19. století. Úsilí a sny, úspěchy i zklamání na cestě k emancipaci. Praha, 1999. Malý, K. a kol. Dějiny českého a česko - slovenského práva do roku l945. Praha, 1997. Urban. O. Kapitalismus a česká společnost. K otázkám formování české společnosti v 19. století. Praha, 1999. Machačová, I. - Matějček, J. Nástin sociálního vývoje českých zemí 1781-1914. Opava, 2003. Vošahlíková, P. Život za císaře Františka Josefa. Praha, 1996.

Požadavky

Podmínky pro udělení zápočtu: aktivní účast, úspěšné zvládnutí informativního testu (z 21 možných dosáhnout nejméně 14 bodů) a úspěšné absolvování kolokvia.

Garant

doc. PhDr. Jana Englová, CSc.