Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět PVK - Uměl. dílo jako historický pramen (KHI / 0268)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / 0268 - PVK - Uměl. dílo jako historický pramen, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- umělecké sběratelství v Čechách od baroka po polovinu 20. st.- válka a její důsledky pohledem umění 19. a 20. století (napoleonské války, prusko-francouzská válka 1871, 1. světová válka)- Walhalla u Řezna a německé národní umění 1. poloviny 19. st.- proměny české historické malby 19. st. (zdroje, témata, ohlasy, zemské vlastenectví versus český národní program)- výzdoba pražského Národního divadla a Národního muzea jako umělecký program českého národního hnutí- pomníky jako obraz vývoje společnosti v 19. a 20. st- hroby a hřbitovy jako projev individuální a kolektivní reprezentace- "umění reportáže" - grafika jako informační médium i prostředek společenské kritiky od 18. do 20. st.- každodenní život společnosti v obrazech 19. a 20. st.- technika a důsledky technických inovací na život společnosti ve výtvarném umění 19. a 20. st. (železnice, manufaktury, tovární velkovýroba)- výtvarná řeč plakátů a reklamy- oficiální umění totalitních diktatur (Itálie, Německo, Sovětský svaz)

Získané způsobilosti

Studenti na základě podrobného rozboru jednotlivých výtvarných památek, jejich vzniku, vnímání, kritického posuzování, ocenění či odmítnutí sledují vztah společnosti, resp. jednotlivých společenských vrstev a skupin ke konkrétním uměleckým dílům, přičemž jedním z prvořadých cílů je získat schopnost pracovat s různými typy obrazových, písemných i hmotných pramenů z různých časových období.

Požadavky

Dostatečná docházka a průběžné plnění zadaných úkolů.