Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět PVK-O těle ve středověké kultuře (KHI / 0273)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / 0273 - PVK-O těle ve středověké kultuře, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) antická věda a vzdělanost; 2) křesťanství a pohanské dědictví, problematika transmise antické vzdělanost; 3) klášterní kultura a četba (lectio divina); 4) karolínská renesance a její význam pro evropskou duchovní kulturu; 5) renesance 12. století, nový postoj k přírodě; 6) výuka na katerdrálních školách ve Francii, případ Abaelard; 7) vznik universit a jejich charakter ve středověku, scholastika; 8) lidské tělo ve středověkém myšlení, fyziologie a medicina, kultura monster; 9) mor a reakce na epidemie ve středověku a raném novověku; 10) italská renesance, humanismus italský i zaalpský; 11) magie ve středvěku a raném novověku; 12) knihtisk a jeho dopad na kulturu čtení, vzdělanost v raném novověku; 13) vědecká revoluce raného novověku; 14) věda a vzdělanost na prahu moderní doby, osvícenství

Získané způsobilosti

Posluchovač by se měl naučit operovat s pojmy "tradice" a "kontinuita" při posuzování nejrůznějších aspektů duchovní kultury; pracovat se slovníky a příručkami vztahujícími se k oboru; vnímat širší evropský kulturní kontext a s klíčovými kategoriemi typu: scholastika, renesance, humanismus, osvícenství apod. pracovat jako s historiograficky pomníněnými kategoriemi.

Literatura

Pavel FLOSS. Architekti křesťanského středověkého vědění. Praha, 2004. E. R. CURTIUS. Evropská literatura a latinský středověk. Praha, 1998. Jacques LE GOFF. Intelektuálové ve středověku. Praha, 1999. Alexandre KOYRE. Od uzavřeného světa k nekonečnému vesmíru. Praha, 2004. Oskar KRISTELLER. Osm filosofů italské renesance. Praha, 2007.

Požadavky

Prokazatelná orientace v probírané problematice, znalost souvisejícího pojmosloví a schopnost formulovat souvislé hodnocení zvoleného fenomenu.

Garant

Mgr. David Tomíček, Ph.D.