Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět PVK - Dějiny v českém a světovém filmu (KHI / 0284)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / 0284 - PVK - Dějiny v českém a světovém filmu, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V rámci semestru bude představeno 12 filmových celků. Jejich aktuální přehled je zveřejněn na webové prezentaci, která byla pro účely kurzu vytvořena:http://dejiny.uhs.ujep.cz/filmKaždý blok bude členěn do níže uvedených částí:1. Úvodní informace o filmovém díle2. Promítnutí vlastního filmového díla3. Rozbor filmového díla a jeho dobového kontextuTéma filmu v kontextu národní kinematografieDoba a historické okolnosti vzniku zvoleného filmového dílaAutor, scénárista, režisér filmuCharakter zobrazení historie ve zvoleném filmu (srovnání výsledků historické vědy a obrazu dějin ve zvoleném filmu - historický děj a reálie, míra a funkce jejich případného zkreslení)diskuseStudenti budou přitom na počátku kurzu rozděleni do jednotlivých badatelských týmů, které provedou rozbor jednotlivých filmových děl. Vedle ústní a vizuální prezentace, která představí jednotlivá filmová díla, pak bude výsledkem práce jednotlivých týmů i písemné vyhotovení obsáhlejšího analytického příspěvku, které bude zveřejněno na webové prezentaci.

Získané způsobilosti

Studenti (resp. jejich týmy) se budou přímo účastnit rozboru jednotlivých děl, jejich příspěvky pak budou podkladem pro analytickou a diskusní část. Toto projektové zaměření kurzu by mělo přispět ke zdůraznění kritického přístupu studentů k filmovým dílům i k dalším celkům a projektům, které specifickým způsobem užívají historická data a reálie (historická próza, dokument, ale kupříkladu i počítačová hra). Dalším významným cílem celého kurzu i jeho základní struktury je snaha, aby kurz přispěl k ucelenější a výraznější orientaci studentů v bohatém světě české kinematografie.

Literatura

kol. autorů:. Český hraný film I. (1898 - 1930). Praha, 1995. kol. autorů:. Český hraný film II. (1930 - 1945). Praha, 1998. kol. autorů:. Český hraný film III. (1945 - 1960). Praha, 2001. kol. autorů:. Český hraný film IV. (1961 - 1970). Praha, 2004. kol. autorů:. Český hraný film V. (1971 - 1980). Praha, 2007. Bordwell, David - Thompsonová: Kristin:. Dějiny filmu. Praha, 2007. kol. autorů (ed. P.Kopal):. Film a dějiny. Praha, 2005. Klimeš, Ivan - Rak, Jiří:. Film a historie I. - IV. in: Film a doba, 1988/č.3,6,9,10, Praha, 1988. Březina, Václav:. Lexikon českého filmu. Praha, 1997. Michael Töteberg:. Lexikon světového filmu. Praha, 2006. kol. autorů (ed. L.Ptáček). Panorama českého filmu. Olomouc, 2000.

Požadavky

Studenti budou na počátku kurzu rozděleni do "badatelských týmů", přičemž každý takový tým se zaměří na jeden filmový celek, který bude společně prezentovat (všestranná analýza filmového díla). Studenti by měli poté v řízené diskusi přednesené teze obhájit a podložit přesvědčivou argumentací. Výsledkem pak bude písemné zpracování analýzy filmu, která bude zveřejněn na webové prezentaci kurzu.

Garant

PhDr. Jiří Koumar, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jiří Koumar, Ph.D.