Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kulturně sociální antropologie (KHI / 0417)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / 0417 - Kulturně sociální antropologie, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Člověk a kultura jako předmět antropologického výzkumu2.Zdroje, předmět a klasifikace kulturně sociální antropologie3.Metody a techniky antropologického výzkumu4.Evolucionistická antropologie5.Evolucionisté E.B.Tylor a L.H.Morgan6.Difuzionistické školy v antropologii7.Difuzionisté G.E.Smith a F.Boas8.Funkcionalistická antropologie9.Funkcionalisté B.Malinowski,A.R.Radcliffe-Brown a E.Evans-Pritchard10.Strukturální antropologie11.Kultura jako strukturovaný systém v pojetí C.Lévi-Strausse12.Konfiguracionismus v antropologii13.Kulturní vzory a kulturní konfigurace u R.Benedictové14.Antropologie jako sociální věda v současném světě

Získané způsobilosti

Student získá především: - znalost oborové terminologie - představu o předmětu a metodách kulturně sociální antropologie- přehled o vývoji antropologických teorií- schopnost kriticky pracovat s literaturou - schopnost samostatně koncipovat a vést jednoduchý terénní výzkum kulturního jevu- schopnost samostatně vypracovat písemnou výzkumnou zprávu

Literatura

Václav SOUKUP. Dějiny sociální a kulturní antropologie. Praha, 1994. Ivo BUDIL. Mýtus, jazyk a kulturní antropologie. Praha, 1995. Václav Soukup. Přehled antropologických teorií kultury. Praha, 2000. Robert F.MURPHY. Úvod do kulturní a sociální antropologie. Praha, 1998.

Požadavky

Přednášky s následnou diskusí, filmové dokumenty s rozborem, terénní výzkum vybraných kulturních jevů, referáty ze zadaného literárního tituluStudenti se budou aktivně podílet na diskusích a rozborech antropologických dokumentů. Samostatně provedou výzkum vybraného kulturního jevu a vypracují o něm zprávu. Přednesou referát ze zadané odborné publikace. Ústní i písemné projevy studentů musejí mít vyhovující jazykovou úroveň.

Garant

PhDr. František Bahenský

Vyučující

PhDr. František Bahenský