Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Restaurování památek II (KHI / 0443)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / 0443 - Restaurování památek II, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Příčiny poškozování kamenosochařských děl. kamenických prvků, plastických prvků ve štuku.Konzervace, restaurování a obnova integrity výtvarného působení kamenosochařského plastického díla.Příčiny poškozování a koroze uměleckořem. předmětů z kovů, jejich konzervace.Věžní hodiny - vývoj, principy restaurování (exkurze).Škůdci dřeva a přehled konzervačních metod.Povrchové úpravy plastických děl ze dřeva a problémy jejich konzervace a restaurování.Techniky nástěnné malby, příčiny degradace, metody konzervace a restaurování.Závěsný obraz - techniky, příčiny poškozování, metody konzervace a restaurování.Sgrafito - vývoj názorů na chápání techniky a restaurátorské koncepce.Vitráže - vývoj, technika a současná situace v restaurování (exkurze).Zvony - vývoj, péče o ně, principy restaurování.Varhany a klávesové hudební nástroje - jejich hodnoty, specifiky údržby a restaurování.Etické kodexy restaurátora, konzervátora, zásady preventivní péče o sbírkové předměty.

Získané způsobilosti

Orientace v legislativě a etických zásadách konzervace a restaurování, základy preventivní péče o sbírkové předměty, základní orientace v problémech příčin poškozování, konzervace a restaurování uměleckých a uměleckořemeslných děl.

Literatura

I. KOPECKÁ, M. DVOŘÁK. Nároky na muzejní úložné prostory z hlediska stability různých materiálů. 1995. Nástěnné malby-sborník semináře STOP. Praha, 1999. I. KOPECKÁ a kol. Preventivní péče o historické objekty a sbírky v nich uložené. Praha, 2002. M. SUCHOMEL. Záchrana kamenných soch. Praha, 1988. Kolektiv. Základy muzejní konzervace. Brno, 1989.

Požadavky

Dostatečná docházka a průběžné plnění zadaných úkolů.

Vyučující

PhDr. Vít Honys