Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do archivnictví I (KHI / 0457)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / 0457 - Úvod do archivnictví I, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1-10. blok - Archivní teorie a metodika1- 2. Základní pojmy v historickém vývoji (archiv, archiválie, archivistika, archivnictví,. kancelář, registratura, spisovna, správní archivy), problémy archivní terminologie v domácím i mezinárodním kontextu. Vztah archivů k dalším paměťovým institucím v informační společnosti, kritéria a způsoby výběru a přejímání archiválií.4- 6. Základní pořádací principy (provenience x pertinence), utváření a ohraničování fondů (jednoduchých a složitých, případně složených, přejímání a tvorba specializovaných sbírek a tzv. archivní manipulace)7-10. Evidence archiválií a jejich zpřístupňování (evidence JAF neboli NAD, tvorba archivních zpřístupňovacích pomůcek v kontextu platné legislativy, typy archivních pomůcek (a vytváření "finding aids" v elektronické podobě),český program pro evidenci archivních pomůcek PEVA, úřední fondy a jejich zpřístupňování, osobní fondy a jejich zpřístupňování, standardy Mezinárodní archivní rady pro popis archivních fondů a možnosti jejich aplikace v našich podmínkách, příprava nových základních pravidel pro zpracovávání archivního materiálu11-12. Vývoj archivů11. Původ a vývoj archivů v Evropě obecně a jejich institucionalizace (archivy v antice, ve středověku, od začátku novověku, v osvíceneckém 18. Století, archivy nových státních celků od 19. Století, archivy a elektronický dokument12. Archivnictví v českých zemích, vývoj ústředního archivu a dalších kategorií archivů a jejich institucionalizace v českých zemích (v evropském kontextu). Vývoj Národního digitálního archivu.13.-14. Ochrana archiválií a archivní legislativa13. Vývoj archivní legislativy v českých zemích a její současné akcenty (rozbor současného zákona o archivnictví a spisové službě (č. 499/2004 Sb., ve znění pozdějších úprav), návaznost na jiné současné české zákony14. Specializovaná archivní legislativa ve vybraných evropských zemích (Francie, Německo, Rakousko, Polsko, Slovensko)

Získané způsobilosti

Student získá základní představu o metodologických a metodických problémech oboru archivnictví, o jeho organizaci a legislativě, a to v komparaci s poměry v jiných evropských zemích. Důraz je kladen na změněné paradigma oboru v současné vědomostní společnosti a tedy na práci s digitálním dokumentem, na možnosti jeho dlouhodobého uchování a zpracování pro archivní účely, a to opět v úzké provázanosti s nejnovějšími trendy oboru v celosvětovém měřítku. Získané vědomosti budou absolventům dobrou průpravou i pro práci ve správních institucích různých typů a úrovní, v různých dalších paměťových institucích (knihovny, galerie, muzea), jakož i různých "think-tank" institucích, připravujících kvalifikované podklady pro decizní orgány. Absolventi budou schopni pružně reagovat na aktuální společenské potřeby v oblasti výběru dat a technického zabezpečení jejich dlouhodobého uložení jako součásti národního kulturního dědictví. Důraz na evropský kontext a znalosti jazyků by měly absolventům umožnit i profesní mobilitu, především v rámci států Evropské unie.

Literatura

Ludmila Sulitková. Skripta Archivnictví a spisová služba. Václav Rameš. Slovník pro historiky a návštěvníky archivů. Praha, 2005.

Požadavky

Význam archivů, základní odborné pojmy, orientace po struktuře především českého archivnictví, práce (činnost) archiváře a její smysl.Základní předpoklady pro kritickou interpretaci historických, především písemných pramenůZávěrečný písemný test a průběžné studium doporučené literatury.

Garant

doc. PhDr. Ludmila Sulitková, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Ludmila Sulitková, CSc.