Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět PVK-Čarodějnické a kouzelnické procesy a (KHI / 0555)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / 0555 - PVK-Čarodějnické a kouzelnické procesy a, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Stručný přehled dossvadního zahraničního bádání o dějinách čarodějnictví a čarodějnických procesů. Dosavadní bádání o dějinách čarodějnických procesů v českých zemích, resp. na území současné České republiky, a na území dnešního Slovenska.2. Pramenná základna ke studiu kouzelnických a čarodějnických procesů v českých zemích.3. Delikt čarodějnictví a magie ve starověku a v raném středověku. Vznik inkvizičního procesu.4. Delikt čarodějnictví a magie ve vrcholně a pozdně středověké Evropě. Počátky evropských čarodějnických procesů. Západoevropská démonologie do roku 1500.5. Hony na čarodějnice v Bavorsku a v Sasku v pozdním středověku a v raném novověku.6. Kouzelnické a čarodějnické procesy na území dnešního Slovenska v raném novověku (Šamorín, Krupina, severozápadní Slovensko)7. Pronásledování čarodějnic a kouzelnické a čarodějnické procesy ve Slezsku od poloviny 15. do 50. let 18. století se zvláštním zřetelem k masovým čarodějnických procesům v knížectví Nisa (zejm. na Jesenicku) v letech 1651-16528. Delikt čarodějnictví a magie v českém právu 16.-18. století.9. Pronásledování čarodějnictví a magie v českých zemích ve středověku. První kouzelnické procesy v českých zemích v době jagellonské10. Kouzelnické procesy v českých zemích ve druhé a třetí čtvrtině 16. století. Kouzelnické procesy ve Velké Bíteši v letech 1571-1575.11. Kouzelnické procesy v českých zemích v poslední čtvrtině 16. a na počátku 17. století: Kouzelnické procesy na Nymbursku v letech 1602-1617.12. Kouzelnické a čarodějnické procesy v českých zemích za třicetileté války. Vyvolávání ďábla v malostranské jezuitské škole a problematika dětských čarodějnických procesů.13. Čarodějnické a kouzelnické procesy v českých zemích ve druhé polovině 17. století. Severomoravské (šumperské a velkolosinské) hony na čarodějnice z let 1678-1696 a jejich hlavní aktéři14. Kouzelnické a čarodějnické procesy v českých zemích v první polovině 18. století. Konec pronásledování čarodějnictví v českých zemích v 50. letech 18. století.

Získané způsobilosti

Získání znalostí o dějinách pronásledování kouzelnictví a čarodějnictví a čarodějnictkých procesů ve střední Evropě v pozdním středověku a v raném novověku na úrovni poznatků současného domácího a zahraničního bádání. Obeznámení se s pramennou základnou a metodickými přístupy současného bádání ke studiu čarodějnictví a jeho pronásledování.

Požadavky

Osvojení nejpodstatnějších faktů z přednášené látky. Získání celkového přehledu o přednášené tématice. Schopnost praktické aplikace prezentovaných metodických přístupů.

Garant

PhDr. Petr Kreuz

Vyučující

PhDr. Petr Kreuz