Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z dějin umění III (KHI / 0610)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / 0610 - Kapitoly z dějin umění III, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurs je zaměřen na problémy studia vizuální kultury 19. - 21. století: charakteristické znaky a proudy moderního a postmoderního umění, problematika genderových studií (LBGTI) ve vztahu k vizuální kultuře, problém umění ve veřejném prostoru, aktualizovaný výklad pojmů (například umělecké dílo, znak, kontext, dematerializace, globalizace ad.).Součástí kursu je i seznámení se se základním rejstříkem metodických postupů a teorií od ikonograficko-ikonologické metodody, sémiotiky, přes genderové teorie k interdisciplinárně pojatému studiu kulturních artefaktů. Smyslem kursu není jen předkládat poznatky, ale formulovat problematická témata a naučit se argumentovat v diskusi.

Získané způsobilosti

Absolvent kursu by měl zvládnout interpretovat středně obtížný odborný text a dokázat představit a analyzovat umělecké dílo s využitím základních teorií a pojmů.

Literatura

Kolektiv autorů. Dějiny českého výtvarného umění. Dějiny umění v české společnosti: otázky, problémy, výzvy. Praha, 2004. R. S. Nelson, R. Shiff. Kritické pojmy dejín umenia. Bratislava, 2004. I. F. Walther (ed.). Umění 20. století. Bratislava, 2004. L. Kesner. Vizuální teorie. Praha, 1997.

Požadavky

Orientace v základních problémech výtvarného umění 19. - 20. stol., schopnost porozumět odbornému textu a samostatně s ním pracovat. Zvládnutí teoretických "nástrojů" potřebných pro rozbor a zařazení uměleckého díla.

Garant

PhDr. RNDr. Milan Kreuzzieger, Ph.D.