Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ikonografie a ikonologie (KHI / 0622)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / 0622 - Ikonografie a ikonologie, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Výuka v jednotlivých seminářích je vždy dělena na část přednáškovou a seminární, vyhrazenou pro praktické úkoly a prezentaci zadaných referátů. Jednotlivé přednášky jsou tématicky začleněny do několika širších okruhů.1) Úvodní hodina (představení koncepce výuky, zadávání témat samostatných prací)2) Mytologická ikonografie3) Historická ikonografie4) Starozákonní ikonografie5) Raně křesťanská ikonografie6) Christologický cyklus7) Mariánský cyklus8) Ikonografie světců9) Ikonografie světců II10) Protestantská ikonografie11) Potridentská ikonografie12) Ověřovací test

Získané způsobilosti

Student absolvováním cyklu přednášek získá základní představu a vývoji a významu ikonografie jako jedné z větví dějin umění a zároveň se naučí aplikovat teoretické znalosti na konkrétní umělecká díla.

Literatura

Büttner, F. - Gottdang, A. Einführung in die Ikonographie. München, 2006. kol. aut. Neznámá evangelia I. Novozákonní apokryfy. Praha, 2001. Rusina, I. - Zervan, M. Príbehy Nového zákona. Bratislava, 2000. Royt, J. Slovník biblické ikonografie. Praha, 2006. Hall, J. Slovník námětů a symbolů ve výtvarném umění. Academia, 1984.

Požadavky

Odpovídající docházka (povolené 3 absence) a aktivní účast v hodinách. Zvládnutí závěrečného ověřovacího testu. Zpracování přednesení zadaného referátu

Garant

Mgr. Štěpán Vácha