Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět PVK-Český šlechtic vdlouhém 19. století (KHI / 0625)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / 0625 - PVK-Český šlechtic vdlouhém 19. století, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Šlechta v dlouhém 19. století jako téma - literatura, prameny, možnosti výzkumu2. Šlechtic v měšťanském století? (Dějinný exkurz, problémy, pojmy, metody)3. Není šlechta jako šlechta - šlechta stará a nová4. Šlechta ve službách monarchie5. Pán a správce. Místo šlechty ve venkovské společnosti6. Předpoklady životního stylu šlechty I.: Význam tradice, rodové paměti a konzervativního myšlení7. Předpoklady životního stylu šlechty II.: Šlechtické sídlo8. Projevy šlechtického životního stylu I.: Od kolébky po rakev9. Projevy šlechtického životního stylu II.: Cestování10. Projevy šlechtického životního stylu III.: Šlechtic organizátor11. Projevy šlechtického životního stylu IV.: Šlechtic a umění12. Projevy šlechtického životního stylu V.: Šlechtické kratochvíle Šlechtic očima druhého13. - 14. Závěrečné zhodnocení, diskuze, prezentace výsledků

Získané způsobilosti

Student porozumí proměně české společnosti a elit v průběhu druhé poloviny dlouhého 19. století. Dále se seznámí se specifickými prameny pro studium šlechty daného období. Student se také obeznámí s projevy životního stylu, jakými je dětství, výchova, vzdělání, sňatek či smrt šlechtice. Stejně tak bude schopen rozlišovat předpoklady tohoto životního stylu, jakými jsou tradice, urozenost, šlechtické sídlo a jeho podoba či role šlechtice ve venkovské společnosti 19. století. Zároveň získá povědomí o významných osobnostech české historické šlechty. Kurz tak vytvoří výchozí pozici pro další badatelský zájem o dějiny šlechty v Čechách v 19. století.

Požadavky

Základní přehled o dějinách 19. století, modernizačních procesech a sociální proměně společnosti.Orientace v českých šlechtických rodech 19. století.

Garant

Mgr. Marcela Zemanová