Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z barokního umění II. (KHI / 0651)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / 0651 - Vybrané kapitoly z barokního umění II., Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Umělecké sběratelství a mecenášství: obecné tendence vývoje v českých zemích2. Umělecké sbírky Pražského hradu a jejich osudy v epoše baroka3. Umělecké sbírky a mecenát české aristokracie - obecné trendy4. Umělecké sbírky a mecenát české aristokracie na příkladu rodu Černínů a Nosticů jako budovatelů nejvýznamnějších uměleckých sbírek své doby5. Umělecké sbírky a mecenát české aristokracie - vývoj konkrétních sbírek na příkladu Valdštejnů (Duchcov, Mnichovo Hradiště), Kolovratů (pražský palác, Rychnov nad Kněžnou), Šporků (F. A. Špork aj. R. Špork), Vunšviců (Vunšvicovské museum), Gallasů6. Umělecké sbírky a mecenát českého duchovenstva - obecné trendy a vývoj konkrétních sbírek na příkladu pražských a litoměřických biskupů, břevnovsko-broumovského opatství benediktinů7. Umělecké sbírky a mecenát pražského patriciátu - obecné trendy a vývoj konkrétních sbírek8. Zvláštnosti barokní ikonografie - malované galerie, výzdoba knihovních sálů a dalších klášterních prostor9. Počátky zájmu o umělecká díla v tištěné produkci - Bohuslav Balbín, František Martin Pelcl, Jaroslav Schaller, Jan Jakub Quirin Jahn, Gottfried Johann Dlabacž10. Plasy - cisterciáci, historie kláštera, významné postavy, majetky (realizováno formou exkurze v Plasech).11. Plasy - malířský výzdoba klášterního konventu, kostela Nanebevzetí P. Marie, prelatury.12. Manětín a Rabštejn n. S. - odborná exkurze, návštěva zámku, kostela sv. Barbory a prohlídka venkovních souborů plastik.13. Mariánská Týnice - odborná exkurze do Muzea severního Plzeňska a prohlídka poutního areálu14. Celková evaluace kurzu.

Získané způsobilosti

Absolvent kurzu bude schopen samostatně vyhledávat, analyzovat a interpretovat písemné dokumenty k dějinám uměleckých sbírek v epoše baroka a na základě takto získaných poznatků bude schopen poznat charakter umělecké sbírky a zařadit ji do kontextu vývoje uměleckého sběratelství. Díky tomu pak bude moci charakterizovat rovněž osobnost sběratele, jeho motivy a cesty, kterými sběratelé získávali umělecká díla do svého majetku.

Požadavky

V průběhu semestru se požaduje, aby student na základě literatury či archivních pramenů popsal a analyzoval jedno obecnější téma (např. písemné prameny rodových archivů k poznání uměleckých sbírek aristokracie ve druhé polovině 17. století; proměny barokních uměleckých sbírek šlechty v 1. polovině 18. století) a jedno téma konkrétní (např. rozbor inventáře nemovitého majetku konkrétního šlechtice nebo církevní instituce). Na základě přednesených výkladů a četby se požaduje, aby studenti dokázali diskutovat k tématům, připraveným jejich kolegy.

Garant

Mgr. Tomáš Sekyrka

Vyučující

Mgr. Tomáš Sekyrka