Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny architektury VI (KHI / DAR6)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / DAR6 - Dějiny architektury VI, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Moderna ve střední Evropě, magnetismus vídeňské školy Otto Wagnera a jeho současníků, česká situace. Art Nouveau, Jugendstil, Modern Style na přelomu 19. a 20. století. Jednotlivá centra v Evropě - Skotsko (Glasgow), Francie (Ecole de Nancy, Lille, Paříž), Katalánsko (Barcelona), Rakousko-Uhersko (Vídeň, Praha).2) Kořeny Werkbundu a pokračující tendence Arts and Crafts v Evropě. Moderní urbanismus v teorii a praxi (Sitte, Wagner, Howard a další?) na přelomu 19. a 20. století, infiltrace do regionů, přetavení stylu a formy, uplatnění zásadních principů zahradního města v českých zemích3) Umělecká hnutí, umělecké a architektonické avantgardy dvacátých let - Werkbund a německý expresionismus, Amsterdamská škola, specifičnost a osobnost Rudolfa Steinera kubismus a rondokubismus v české architektuře, teorie a praxe.4) Francouzský architektonický purismus, ruský konstruktivismus, holandský neoplasticismus, německý Bauhaus, mezinárodní Art Deco - výstava dekorativních umění v Paříži 1925. vedle toho významné osobnosti Adolf Loos a Josip Plečnik, přínos pro naší a evropskou architekturu, zrod nového evropského jazyka architektury5) Osobnost Le Corbusiera a jeho výrazný vliv na moderní architekturu, umělecké vazby, kniha Za novou architekturu, urbanistické teorie, základní modely obytného domu, Dom-Ino a Citronan, vliv na evropské - světové dění, vliv na českou - československou architekturu6) Dvacátá léta v české architektuře, Devětsil, založení architektonických spolků, architektonické časopisy, VSK Brno 1928. Modernismus jako doktrína v Evropě a jeho vliv. Významné osobnosti (Walter Gropius, Mies van der Rohe, Alvar Aalto?), C. I. A. M., programy, kongresy, Athénská charta a problémy moderního urbanismu. Sociální rozměr meziválečné architektury, německé Siedlungy, vídeňská zkušenost (Hofy?), Výstavy Werkbundu o bydlení, odraz v české, respektive československé architektuře - sociální program a výstavba.7) Klasicizující tendence v architektuře ve třicátých letech, autoritativní režimy - rozdílnost pojetí (srovnání Německa, SSSR, Italie), Výstava moderního umění a techniky v Paříži 1937, New York 1939, EUR 1942). Klasicismus v demokratických režimech Československa, Francie, USA - požadavek a částečný návrat řádu8) Moderní tendence architektury v druhé polovině 20. století. Novodobé -ismy, architekti a architektura. Rozdílnost pojetí moderní architektury v bipolárním světě. PostmodernismusKaždému tématu jsou věnovány 1 - 2 dvouhodinové přednášky

Získané způsobilosti

Student získá a bude ovládat potřebné schopnosti rozlišit kvalitu moderní architektury i u málo známých staveb dvacátého století, neuváděných v encyklopediích a přehledech, to vše na základě znalosti historických souvislostí a zejména paralelní zahraniční tvorby. Zároveň bude znát teoretické koncepty architektury a jejich protagonisty v celém 20. století se zaměřením na středoevropský region.

Požadavky

Absolvování předmětu Dějiny architektury I - V, účast na přednáškách

Garant

prof. Ing. arch. Petr Urlich, CSc.

Vyučující

prof. Ing. arch. Petr Urlich, CSc.