Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny kultury II (KHI / DKU2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / DKU2 - Dějiny kultury II, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tematické okruhy jednotlivých přednášek:I. SEMESTR1. Pravěké umění2. Kultura a umění blízkého východu - Mezopotámie a Egypt3. Starověké Řecko4. Římská kultura a impérium5. Rané křesťanství a jeho umělecké projevy6. Evropa "temného" středověku7. Velká Morava a předrománské umění v Čechách a na Moravě8. Evropa po roce 10009. Románská kultura v Čechách a na Moravě10. Věk katedrál11. Gotika v Čechách (I)12. Česká gotika (II)13. Ověřovací test*jedna přednáška je rezervována pro prezentaci filmuII. SEMESTR:1. Toskánsko a vznik renesance2. Šíření renesance do oblasti za Alpami x pozdně gotické tendence3. Manýrismus - evropské umění 16. století4. Renesance v Čechách5. Rudolfínský manýrismus6. Kultura barokní Evropy7. Baroko v Čechách (I) - 17. století8. České baroko (II) - 18. století9. Klasicismus10. Umělecké proudy 19. století11. České umění 19. století12. Umění 20. století (I)13. Umění 20. století (II)14. Ověřovací test*jedna přednáška je rezervována pro prezentaci filmu

Získané způsobilosti

Absolvent kurzu prokazuje bazální znalost kulturně-historického vývoje v etapě od pravěku do počátku 20. století. Dokáže přehledným způsobem charakterizovat kulturní vývoj významných oblastí a historických epoch. Dále prokazuje znalost vybraných uměleckých děl a staveb ve zmíněném časovém rámci, schopnost tato díla identifikovat a správně zařadit časově i stylově. Získané znalosti uplatní absolvent kurzu v závislosti na svém odborném směřování. Absolventi z pedagogicky zaměřených je aplikují v rámci výuky dějepisu a společensko-vědných předmětů. Absolventi historických oborů je aplikují v rámci své badatelské a publikační činnosti. V obecné rovině pak všichni absolventi získanými znalostmi prokazují svou kulturní gramotnost.

Požadavky

Předmět je atestován dvojící zápočtových testů, které dokládají zvládnutí alespoň základní sumy předávaných znalostí na konci každého z obou semestrů.

Garant

Mgr. Jakub Pátek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jakub Pátek, Ph.D.