Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historiografie I (KHI / HIS1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / HIS1 - Historiografie I, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tematické okruhy jednotlivých přednášek:1. Antické dějepisectví2. Dějepisectví jako součást středověkého písemnictví3. Renesanční historiografie a dějepisectví barokního období4. Osvícenské dějepisectví5. Historiografie první poloviny 19. století6. Historiografie druhé poloviny 19. století7. Historiografie první poloviny 20. století- 14. Historiografie po druhé světové válce: Marxistická historiografie; Francouzská škola Annales; Návrat vyprávění. Lawrence Stone; Postmoderní výzva. Konec historie jako vědy? Fukuyama.

Získané způsobilosti

Student by měl historii pochopit jako vědecký obor a měl by si osvojit základní terminologii: např. historismus, dějepisectví, hagiografie, periodizace, historická antropologie, kulturní historie, mikrohistorie, regionální historie, historická topografie, dějiny každodennosti, mentality (-mentální výbava a kolektivní psychologie), totální pojetí historie, "dlouhé trvání", analýza struktur, "nová historie" apod. Rovněž by se měl dobře orientovat v historických dílech, edicích pramenů a v odborných časopisech, a to domácích a zahraničních. Získané dovednosti budou solidní průpravou pro další absolventův historický výzkum v archivech, knihovnách a dalších odborných institucích.

Požadavky

Aktivní účast a četba zadané literatury a ukázek odborných textů. Zpracované referáty by měly prokázat čtenářskou dovednost studenta, jeho schopnost samostatně formulovat otázky a problémy, a v neposlední řadě umění vyvodit vlastní závěry; popř. pochopit minulost i jinak, než bylo dosud zvykem. Zápočet a zkouška je realizována písemnou a ústní formou podle požadavků stanovených zkoušejícím.

Garant

prof. PhDr. Radek Fukala, Ph.D.