Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Numismatika (KHI / K081)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / K081 - Numismatika, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Numizmatika - vývoj vědecké numismatiky v ČR, 2. Úvod do hospodářských dějin- směnný obchod a předmonetární období2.Vznik a vývoj všeobecného ekvivalentu k prvním penězům a počátkům mincovnictví3. Keltské mincovnictví v Čechách a na Moravě4. Mincovní nálezy v období římském, stěhování národů a na Velké Moravě5.Denárové období, vzory prvních denárů, denáry I. období do roku 1050 - ražba a ikonografie6.Denáry po mincovní reformě 1050 a ražba denárů na Moravě, jejich ikonografie a ražba7. Brakteátové období - vzory a vysvětlení vzniku pojmu brakterát, rozdíly ražby v Čechách a na Moravě, pokus o zavedení tzv. věčné mince.8.Grošové období - předpoklady zavedení groše, jeho vzory, rozvoj těžby stříbrné rudy a vznik mincovny v Kutné Hoře, uspořádání mincovny, vysvětlení funkcí zaměstnanců mincovny. První "Pražské groše" Václava II.9. Grošové období - pokračování Lucemburkové, ražba prvních zlatých mincí, mincování za husitských válek, pokusy o mincovní reformu Jiřího z Poděbrad až do roku 152010. Tolarové období - evropské vzory a počátky ražby v Jáchymově , mincovní soustava a její změny za Habsburků, ukončení ražby pražského groše, kalada, pokusy o napravení mincovního systému11. Konvenční měna, zavedení kreditních platidel apapírových pěněz, změny v mincovní soustavě, bankrot 1811 jeho příčiny a důsledky, pokus o napravení poměrů - vídeňská měna12. Zavedení rakouské měny, vznik peněžních ústavů, příprava zavedení desetinné soustavy13. Zavedení korunové měny - zlatého standardu v roce 1892, a ukončení vznikem ČSR14. Vznik ČSR problematika prvních platidel, státovky 1. emise a československé mince, vznik tiskárny cenin a mincovny, bankovky dalších emisí, protektorát Čechy a Morava a jeho platidla, Terezínské ghetto - jeho platidla, základní informace o platidlech Slovenského štátu a platidlech uvedených do oběhu ke konci II. světové války v roce 1944 a 1945, Sjednocení měnové soustavy v roce 1945 , měnová reforma 1953 výměna platidel a další emise platidel až do roku 1993 kolkování platidel a vznik české měny

Získané způsobilosti

Základní orientace v daném oboru, seznámení s pracovišti v České republice, základní literatura a základní orientace při určování mincí.

Literatura

Nálevka, V. Kapitoly z dějin studené války I., II. Praha, 1997.

Požadavky

Dostatečná docházka a průběžné plnění zadaných úkolů.

Garant

Mgr. Petr Schneider

Vyučující

Mgr. Petr SchneiderMgr. Petr Schneider