Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Prameny k dějinám moder. architektury (KHI / K809)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / K809 - Prameny k dějinám moder. architektury, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Představení pramenů ke studiu architekturyV rámci přednášky bude studentům představen kurz, jeho cíle a sděleny podmínky nutné k dělení zápočtu. Kmenová část přednášky bude věnována rozdělení archivních pramenů využitelných ke studiu architektury.2. Přehled dějin architektury do 20. stoletíV rámci přednášky bude v co nejširších souvislostech přednesen vývoj dějin architektury od antických dob přes středověkou produkci až po barokní období a přechod ke klasicismu. Budou představeny hlavní estetické tendence architektonické produkce v daných obdobích.3. Přehled dějin architektury v 19. stoletíV přednášce budou předneseny základní body vývoje počátků moderní architektury v 19. století. Budou zmíněny hlavní mezníky a nové technologické postupy a materiály ve stavební produkci 19. století.4. Přehled dějin architektury ve 20. stoletíPřednáška bude navazovat na předešlý výklad o architektuře 19. století. Kmenová část bude zaměřena na vývoj architektury ve 20. století. Zejména bude kladen důraz na proměnu estetického architektonického výrazu během dvacátého věku.5. Přehled sekundární literatury využitelné k poznání dějin architekturyV rámci přednášky bude studentům představen přehled dostupné sekundární literatury sloužící k poznání dějin architektury, zejména moderní. Pozornost bude věnována soupisům památek, specializovaným encyklopediím a jejich interpretaci.6. Katastrální a mapové podkladyPřehled katastrálních a mapových podkladů a možnosti jejich interpretace. Budou vysvětleny legendy starých vojenských mapování. Nebude chybět historický úvod k mapování českých zemí.7. Specializované archivy a archiválie sloužící k poznání dějin architekturyV přednášce budou zmíněna jednotlivá archivní pracoviště zvláštního významu, zejména Archiv NTM a Archiv zeměměřičství a katastru a budou představeny využitelné archivní materiály. Indikační skica, Císařské otisky apod.8. Stavební plányBěhem přednášky budou posluchači seznámeni s nejstaršími dochovanými architektonickými plány. Po historickém úvodu bude následovat výklad čtení architektonické plánové dokumentace a možnosti a úskalí interpretace jednotlivých výkresů.9. Fotografické a jiné ikonografické pramenyV rámci přednášky budou studentům představeny možnosti a záludnosti ikonografických materiálů jako jsou veduty, pohlednice, fotografie. Bude zdůrazněna nutnost kritického přístupu k ikonografickým materiálům.

Získané způsobilosti

Student po absolvování kurzu získá přehled o dostupnosti jednotlivých archiválií, které jsou využitelné ke studiu dějin architektury a příbuzných vědních disciplín. Absolvent bude umět interpretovat ikonografické, plánové i textové archiválie. Absolvent získá základní přehled o historiografii a dostupné literatuře. Součástí znalostí bude i přehled o umístění důležitých archivních fondů. Absolvent bude schopen základně se orientovat ve vývoji dějin moderní architektury v kontextu českých a světových dějin.

Požadavky

Účast na přednášce, aktivní přístup, úspěšné splnění testu.

Garant

Mgr. Martin Zubík

Vyučující

Mgr. Martin Zubík