Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Problémy novějších dějin I (KHI / KPND1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / KPND1 - Problémy novějších dějin I, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tematické okruhy jednotlivých přednášek z obecných dějin:1. Úvod do problematiky, metodologie.2. Historiografická východiska.3. Od bolševismus ke komunismu - nástup totalitního režimu v SSSR4. Idea světové revoluce - důsledky, příčiny neúspěchu5. Stalinismus - příčiny, jeho vzestup, destalinizace v kontextu střední a východní Evropy6. Fašismus a nacismus - vznik, východiska, ideové rozdíly, neonacismus a neofašismus v 2. pol. 20. století7. Sovětizace a spuštění železné opony. Typy a konkrétní příklady sovětizace, rozkol s Jugoslávií.8. Případy odporu v satelitních státech - příčiny a následky9. Studená válka 1945-1989. Příčiny, konflikty, odzbrojení.10. Arabsko-izraelský konflikt11. Rok 196812. Rozpad východního bloku13. Válka v Jugoslávii14. Válka proti terorismu? Zahraniční politika USA a jeho spojenců v novém miléniu.Tematické okruhy jednotlivých přednášek z obecných dějin:1. Formování novodobého českého národa jako zákonitý jev a jeho specifické projevy2. Vliv Velké francouzské revoluce a napoleonských válek v českých zemích3. Krizové jevy předbřeznové společnosti4. Revoluční hnutí 1848/49 a jeho důsledky5. Počátky politického života české společnosti v 60. letech 19. století, přeměna Rakouska v konstituční monarchii6. Hlavní ideové proudy české politiky ve 2. pol. 19. století, vznik a vývoj českých politických stran7. Česká společnost a Habsburkové8. Hlavní mezníky politického vývoje české společnosti v Rakousku v souvislosti s mezinárodní situací9. Češi a Němci - národnostní problematika od poloviny 19. století do 1. světové války10. Čechy, Morava a Slovensko - problémy vzájemných vztahů, spolupráce a potýkání11. Společenské důsledky hospodářských a sociálních proměn 2. poloviny 19. a počátku 20. století12. Českoslovanská společnost v Rakousko-Uhersku na prahu 20. století13. Cesta k samostatnému československému státu14. Závěrečné kolokvium, diskuse.

Získané způsobilosti

Studenti prokazují znalost skutečností a klíčových jevů z přednášeného kurzu. Orientují se v příčinách a následcích probíraných událostí, které ovlivnily dějinný vývoj. V diskusi a odpověďmi na konkrétní otázky osvědčí znalost povinné i doporučené literatury. V závěru kursu prokážou schopnost formulovat vlastní názor na studovanou problematiku.

Požadavky

Účast na výuce, studium odborné literatury.

Garant

doc. PhDr. PaedDr. Jiří Pernes, CSc.doc. Mgr. Martin Veselý, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. PaedDr. Jiří Pernes, CSc.doc. Mgr. Martin Veselý, Ph.D.