Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy ITpro historiky (KHI / KZIT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / KZIT - Základy ITpro historiky, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tematické okruhy jednotlivých seminářů:1. Využití IT v historickém oboru (statistika, databáze, digitalizace, genealogické programy a práce s nimi)2. - 3.Možnosti využití IT ve vzdělávacím oboru dějepis (dějepisný software, testový software, autorský zákon, internet)4. Genealogické programy5. - 6. Tvorba prezentace elektronické prezentace (význam a účel prezentace, prvky, prostředky, zásady, typy prezentace)7. Internetová prezentace (téma historie na internetu, základy a možnosti tvorby webové prezentace)8. Obrazový materiál na internetu (webové galerie, virtuální prohlídka galerie či muzea apod.)9. - 11. Editace digitálního obrazového, zvukového a video materiálu (zdroje, programy pro editaci zvuku, praktická editace)12. Práce s programy balíku Office - textové editory - druhy, možnosti), readery, elektronické knihovny)13. "Historie v tabulkách" (využití databáze, programy typu MS Excel)14. Prezentace závěrečných prací studentů

Získané způsobilosti

Student dokáže po absolvování kurzu:" vytvořit různé typy elektronické prezentace, založené na respektování formálních, pedagogicko-psychologických i odborných nároků na její ztvárnění" vhodně využít vybraných programových prostředků pro editaci audiomateriálu historického charakteru (výpověď pamětníka)" zpracovat genealogické schéma s využitím některého z genealogických programů;" vytvořit jednoduchou účelnou a přehlednou databázi na základě vybraného historického pramene statistické povahy.

Literatura

Doporučená literatura je součástí kurzu realizovaného v rámci systému Moodle.

Požadavky

Zpracování dílčích průběžných úkolů a jejich prezentace v rámci výuky: elektronické a webové prezentace, editace audiomateriálu historického charakteru (výpověď pamětníka), zpracování genealogického schématu s využitím některého z genealogických programů; vytvoření účelné databáze na základě vybraného historického pramene.

Garant

PhDr. Jiří Koumar, Ph.D.