Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody a postupy historické práce III (KHI / MPH3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / MPH3 - Metody a postupy historické práce III, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Otázka recepce francouzské školy Annales. Stěžejní metody a přístupy: Braudelovo dlouhé trvání (longue durée), totální pojetí historie, dějiny hmotné kultury (civilisation matérielle), kvantitativní historie (histoire quantitative), nehybné dějiny (histoire immobile), seriélní historie (histoire sérielle), dějiny mentalit (historická kultura). Americká nová historie. "Cleometristé". Nové hospodářské dějiny v USA (New Economic History). Neoliberalismus a dějiny byznysu (business history). Teorie industriální společnosti a teorie modernizace. Německá národohospodářská historická škola. Tradiční německé hospodářské a sociální dějiny. Wehlerova globální věda o dějinách společnosti. Problémy a metody hospodářských a sociálních dějin. Teorie cyklického vývoje (Arnold J. Toynbee). Historie a psychoanalýza. Psychohistorie. Kolektivní prožívání a psychologie (J. Huizinga). Nové metody a přístupy: Od makrohistorie k mikrohistorii; Historická antropologie; Dějiny dnů všedních i svátečních; Dějiny sexuality a rodiny; Dějiny dětí, stáří, smrti; Dějiny každodennosti; Okamžité dějiny; Lidé na okraji; Dějiny klimatu; Dějiny těla; Dějiny stravování; Dějiny vědy a techniky. Metoda orální historie se zaměřením na archivaci rozhovorů; Co je to orální historie? Obraz lidské minulosti popsaný slovy; Dějiny orální historie; Metodologie orální historie; přepis, analýza a interpretace rozhovorů; etický kodex orální historie; právní zakotvení orální historie; uchování materiálu pro další badatele; záznam z rozhovoru; charakteristické mimoslovní projevy narátora; analýza a interpretace záznamu - rozčlenění rozhovoru na tematické úseky, hierarchizace shromážděných údajů podle míry závažnosti; volba kritérií: obsahová, faktografická, psychologická, jazyková; Interpretace - pochopení a vysvětlení smyslu v rozhovoru vyřčeného. Zařazení do kontextu; využití orální historie - akademické výzkumy, naučná literatura, biografie, vzdělávání žáků a studentů, rodinná historie, regionální historie, výstavy, audiovizuální dokumenty. Úvod do problematiky gender studies; Vývoj od feminismu k pojetí gender a současné směry; Postavení evropské ženy ve středověku; Postavení evropské ženy od počátku novověku do 19. století; Právní úprava postavení žen v habsburské monarchii 1811 - 1918; Gender a rodina od 19. do počátku 21. století; Zaměstnanost žen a její aspekty v 19. a 20. století; Vzdělanost z pohledu gender a její vývoj v moderní společnosti; Gender v oblasti politiky v moderním světě; Problémy gender v různých prostředí světových kontinentů ve 20. a počátku 21. století; Problematika gender ve vyvinutých demokratických společnostech v průběhu 20. a poč. 21. století; Dluhy v rovnoprávném postavení mužů a žen v současnosti a cesty k jejich odstraňování.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v metodologických výzvách historiografie 20. století. Je schopen na příkladu konkrétních děl vysvětlit pozitiva i úskalí jednotlivých přístupů. Dokáže identifikovat vhodný postup při zkoumání konkrétních typů pramenů a rozumí závěrům související odborné diskuse. Chápe pojem historický fakt a jeho interpretace, rozlišuje žánrové útvary historiografického psaní a příslušné slohové postupy. Zvládá odborně fundovanou práci s narátorem-pamětníkem, umí jeho výpověď vhodně zasadit do dějinného kontextu a je schopen vypořádat se s praktickými souvislostmi práce s výpovědí (interview). V neposlední řadě dovede operovat s kategorií genderu v souvislosti s Women´s/ Men´s history. Vnímá právní, etické i lékařské aspekty této kategorie.

Požadavky

Pozorná a aktivní účast na výuce, četba zadané literatury, zpracovaní písemné práce.

Garant

prof. PhDr. Radek Fukala, Ph.D.

Vyučující

prof. PhDr. Radek Fukala, Ph.D.