Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Numismatika (KHI / NUM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / NUM - Numismatika, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tematické okruhy jednotlivých přednášek:1. Vymezení oboru, základní literatura a prameny2. Počátky vědecké numismatiky.3. - 6. Základní mezníky v dějinách peněžního oběhu.7. Fyzická podoba platidel a technologie jejich výroby.8. Vypovídací hodnota a funkce platidel.9. Funkce platidel v peněžním oběhu.10. - 12. Nálezy mincí a jejich význam pro historický výzkum.13. Nejvýznamnější numismatické sbírky a expozice14. Osobnosti české, evropské a světové numismatiky.

Získané způsobilosti

Student získá orientaci v oboru, znalost vývoje numismatiky, terminologie a literatury, dokáže charakterizovat jednotlivé etapy vývoje českého a moravského mincovnictví v kontextu vývoje okolních zemí, v praxi bude schopen základního určení a popisu numismatického materiálu.

Požadavky

Student se účastní výuky a prokazuje dostatečně průběžné plnění zadaných úkolů. zpracuje referát na zadané téma a absolvuje zápočtový pohovor (základních znalost numismatiky jako PVH, téma odlišné od referátu).

Garant

PhDr. Jan BoublikPaedDr. Petr Rak, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jan Boublik