Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecné dějiny novověku (KHI / ODN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / ODN - Obecné dějiny novověku, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tematické okruhy jednotlivých přednášek jsou věnovány:1. prosazujícímu se faktoru nerovnoměrnosti historického vývoje,2. procesu modernizace i zásadním proměnám, jakými procházel vztah "centra" a "periferie" v daném období (s přihlédnutím k prvkům kontinuity a diskontinuity konkrétního historického vývoje).3. obsahovému, geografickému i chronologickému vymezení termínu "novověk",4. reformaci a jejím důsledkům,5. jednotlivým aspektům tzv. krize 17. století, evropské a "světové" rovnováze po třicetileté válce,6. problematice absolutismu i jeho odmítání (typologii monarchií a "republik"),7. baroku a osvícenství,8. pronikání Evropanů do zámoří a boji o novou mocenskou rovnováhu, modernizaci a inovaci,9. krizi starého režimu, Velké francouzské revoluci a jejím důsledkům,10. věku revoluce a restaurace, procesu industrializace a jeho společenským i politickým dopadům,11. problematice roku 1848,12. vzniku moderního nacionalismu a formování národních států, upevňování občanské společnosti,13. tzv. atlantické revoluci a soumraku evropské éry,14. národním a nadnárodním prvkům ve sporu o novou mocenskou rovnováhu na přelom století a v předvečer první světové války.

Získané způsobilosti

Student je schopen logické návaznosti na předchozí časové období. Prokazuje znalost širších časových i prostorových souvislostí. Osvojil si schopnost analýzy příslušných pramenů, zaměřenou především na jejich hodnocení s nutností kritického přístupu. Získal přehled o historiografii týkající se sledovaného období se zaměřením na nejnovější vědecké výsledky, se znalostí přecházejícího vývoje řešení příslušných problémů. Součástí získaných kompetencí je i úspěšná geografická orientace konkrétních historických dějů. Student prokazuje schopnost výstižné prezentace výsledků vlastní činnosti v tomto oboru.

Literatura

Svatava Raková. Dobrodruzi, puritáni a Indiáni. Angličané v Novém světě. Praha, 1998. Roland Fröhlich. Dva tisíce let dějin církve. Praha, 1999. Fernand Braudel. Dynamika kapitalismu. Praha, 1999. Ulrich im Hof. Evropa a osvícenství. Praha, 2000. François Furet. Francouzská revoluce I-II. Praha, 2007. František Stellner. Hospodářské dějiny novověku. Praha, 2012. Vladimír N8levka. Koncert velmocí. Mezinárodní vztahy 1871-1914. Praha, 2005. Egon Friedel. Kulturní dějiny novověku II. Krize evropské duše od černé smrti po první světovou válku. Praha, 2006. Frédéric Hitzel. Osmanská říše 15.-18. století. Praha, 2005. Miroslav Hroch. V národním zájmu. Praha, 1999. Martin Kovář. Zrození velmoci - (Anglie ? Velká Británie) na cestě k postavení první světové mocnosti (1603-1746). Praha, 2007. Richard Pipes. Dějiny ruské revoluce (1900-1923). Praha, 1998. Jan Křen. Dvě století střední Evropy. Praha, 2005. Václav Veber. Mikuláš II. a jeho svět. Rusko 1894-1917. Praha, 2000. Peter Englund. Nepokojná léta. Historie třicetileté války. Praha, 2000. Edmund Burke. Úvahy o revoluci ve Francii. Brno, 1997.

Požadavky

K ústní zkoušce přinese student seznam prostudované literatury obsahující min. 6 monografií ze seznamu doporučené četby (nikoli učebnice a syntézy), z nichž min. 3 se vztahují k období 1648-1815 a min. 3 k období 1815-1918. Jednu otázku u zkoušky obdrží na základě prostudované literatury, druhou si vylosuje. Pro úspěšné složení zkoušky musí vyhovujícím způsobem zodpovědět obě otázky.

Garant

doc. PhDr. Kristina Kaiserová, CSc.PhDr. Jiří Koumar, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Kristina Kaiserová, CSc.