Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Problémy starších dějin I (KHI / PSD1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / PSD1 - Problémy starších dějin I, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tematické okruhy jednotlivých přednášek k obecným dějinám:1. Raně středověká etnogeneze a její problémy2. Církev a stát v raném středověku.3. Vazalita a lenní systém4. "Národní" království ve středověku?5. Podoby středověkého universalismu.6. Rok 1000 a "agrární" revoluce7. "Moderní" stát: král a stavy8. Problémy pozdně středověkého císařství: Ludvík Bavor a lucemburská koncepce9. Evropské krize a konflikty10. Diskurs intelektuálů a jeho politické důsledky11. Konciliarismus jako fenomén doby?12. Evropská reformaceTematické okruhy jednotlivých přednášek k obecným dějinám:1. Základní problémy periodizace starších českých dějin2. Příchod Slovanů do střední Evropy, problematika lokace a významu tzv. Sámovy říše3. "Velká Morava" - její role a interpretace v dějinách střední Evropy,4. Vztah českého státu k říši, český stát jako součást středověké římské říše5. Česká reformace jako historický problém6. Problémy výzkumu české stavovské společnosti mezi středověkem a raným novověkem7. - 8. Historicko-antropologické přístupy k dějinám českého středověku a počátků raného novověku9. Gender jako koncept výzkumu dějin českého středověku a počátků raného novověku10. - 12. Každodennost jako koncept výzkumu dějin českého středověku a počátků raného novověku13.- 14. Závěrečná kolokvia, hodnocení studentských prací

Získané způsobilosti

Student dokáže formulovat základní problémovou strukturu daného tématu, orientuje se v základní literatuře a dokáže zdůvodnit jednotlivá stanoviska odborného diskurzu. Zná základní prameny daného tématu a dovede je interpretovat konformně k zásadám historické metody.

Požadavky

Účast na výuce, studium doporučené literatury.

Garant

doc. PhDr. Václav Drška, Ph.D.doc. PhDr. Michaela Hrubá, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Václav Drška, Ph.D.doc. PhDr. Michaela Hrubá, Ph.D.