Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecné dějiny středověku II (PVK) (KHI / R401B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / R401B - Obecné dějiny středověku II (PVK), Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

OBECNÉ DĚJINY1. Sálská říše2. Boj o investituru3. Anglie a Francie před stoletou válkou4. Štaufská Evropa5. Církevní reformy vrcholného středověku a hereze,6. Reconquista na Pyrenejském poloostrově7. Stoletá válka,8. Konciliarismus, říše na konci středověku9. Pozdní byzantská společnost, východní Evropa na konci středověku.10. Reformace, kultura a vzdělanost vrcholného středověku11. Ekonomické a sociální problémy vrcholného středověku.ČESKÉ DĚJINY1. Husitství - boj kříže s kalichem II.2. Lesk panovnického majestátu - dvorské umění Lucemburků v Čechách3. České země v době polipanské - podzim středověku ? I.4. České země v době poděbradské - podzim středověku ? II.5. Nástup Habsburků na český trůn a základy středoevropské monarchie6. Stavovská monarchie za vlády Jagellonců7. Nástup Habsburků na český trůn a základy středoevropské monarchie8. Stavovská monarchie v předbělohorské době9. Renesance a humanismus v českých zemích10. Stavovský odboj a jeho důsledky

Získané způsobilosti

Student se orientuje metodologicky i heuristicky v hlavních problémech vrcholného a pozdního středověku. Zná základní literaturu a pramenné edice pro toto období.Dovede interpretovat hlavní typy pramenů a kriticky hodnotit literaturu.

Literatura

F. Rapp. Církev a náboženský život Západu na sklonku středověku. Brno, 1996. J. JANÁČEK. České dějiny I/1,2. Praha, 1968. M. Nejedlý. Fortuny kolo vrtkavé. Láska, moc a společnost ve středověku. Praha, 2003. J. MACEK. Jagelonský věk v českých zemích I.-IV. Praha, 1992. A. Molnár. Na rozhraní věků. Cesty reformace. Praha, 1985. J. HUIZINGA. Podzim středověku. Jinočany, 1999. M.D. Lambert. Středověká hereze. Praha, 2000. P. VOREL. Velké dějiny zemí české koruny 1526-1618. Praha, 2005.

Požadavky

Aktivní účast v kurzech, četba textů a schopnost referovat o nich, vypracovávání písemných prací/referátů, které by měly prokázat schopnost studentů samostatně zformulovat problém, vytyčit cíle práce a vhodné metody k jejímu zpracování, kriticky zhodnotit primární i sekundární literaturu a vyvodit odpovídající závěry.

Garant

doc. PhDr. Václav Drška, Ph.D.doc. PhDr. Michaela Hrubá, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Václav Drška, Ph.D.doc. PhDr. Michaela Hrubá, Ph.D.doc. PhDr. Václav Drška, Ph.D.doc. PhDr. Michaela Hrubá, Ph.D.