Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do kulturní historie (KHI / UKH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / UKH - Úvod do kulturní historie, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Výuka v jednotlivých seminářích je vždy dělena na část teoretickou, zaměřenou na konkrétní téma a část praktickou, v níž je probíráno odborné názvosloví a zvolená oblast praktických dovedností.Tematické okruhy jednotlivých přednášek:1. Úvodní hodina2. Přehled vývoje počátků dějin kultury a umění v evropském prostředí do počátků osvícenství3. Základní přehled počátků dějin kultury a umění v českém prostředí do počátků osvícenství4. Ikonografické minimum I5. Ikonografické minimum II6. Interpretace uměleckého díla7. Odborná terminologie I8. Odborná terminologie II9. Odborná terminologie III.10. I. ověřovací test11. Historická topografie12. Historická geografie13. Odborná exkurze (zaměření voleno flexibilně s ohledem na aktuální nabídku akcí a výstav)14. II. ověřovací test

Získané způsobilosti

Absolvent kurzu prokazuje rozšířené znalosti v oboru kulturní historie, které vhodně doplňují jeho další směřování v rámci studijních oborů dokumentace památek, kulturní historie, historie či estetiky. Je schopen nabyté znalosti aplikovat v dalších předmětech, především v dějinách výtvarného umění, ale i v předmětech ryze historických nebo estetických. Absolvent ovládá chronologický přehled vývoje oboru. Je schopen vypočítat nejvýznamnější osobnosti, specifikovat zaměření jejich odborného zájmu, interpretovat základní myšlenkové struktury. Dále ovládá odbornou terminologii a je schopen ji aplikovat v praxi, stejně jako některé získané dovednosti (např. základní ikonografická identifikace díla, slohové zařazení památky atd.). Zná také spektrum časopisecké produkce oboru a má přehled o oborové literatuře.

Požadavky

Účast na výuce v odpovídajícím rozsahu (min. 70% výuky), průběžné studium odborné doporučené literatury, vypracování krátké samostatné práce.

Garant

Mgr. Jakub Pátek, Ph.D.