Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gotická plastika v severních Čechách (KHI / V002)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / V002 - Gotická plastika v severních Čechách, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tematické okruhy jednotlivých přednášek:1. Gotické umění v Evropě jako kulturně-historický fenomén,2. Pozice severočeského gotického sochařství v kontextu českého i (středo)evropského vývoje umění v období gotiky,3. Nové interpretace nejstarších sochařských děl v Severních Čechách,4. Severočeské gotické sochařství v období 1. poloviny 14. století za vlády Lucemburků,5. Severočeské gotické sochařství v období vrcholní fáze gotického umění v Čechách6. Gotické sochařství v Severních Čechách v "pokrásnoslohovém" období,7. Vliv západoevropského (především švábského) sochařství kolem poloviny 15. století na severočeské gotické sochařství,8. Severočeské gotické sochařství pod vlivem švábské umělecké produkce v druhé polovině 15. století,9. Význam Frank na formování gotického sochařství v Severních Čechách,10. Severočeské gotické sochařství z pohledu nejaktuálnějších výzkumu v rámci projektů a grantů,11. - 14. Prakticky zaměřené exkurze do vybraných stálých expozic gotického umění v rámci severočeských galérii a muzeí.

Získané způsobilosti

Absolvent kurzu prokazuje dobrou orientaci v problematice aktuálních problémů výzkumu gotického sochařství v Severních Čechách v kontextu evropského vývoje. Má znalosti o uměleckou potenci daného regionu v kulturně-historických souvislostech. Dále prokazuje znalost aktuální uměleckohistorickou literaturou, především přímo se vztahující k regionu, a vědeckých aktivit, zaměřených na aktuální problémy výzkumu regionálního gotického umění.

Požadavky

Účast na výuce, studium doporučené literatury

Garant

PhDr. Ĺubomír Turčan

Vyučující

PhDr. Ĺubomír Turčan