Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česká filosofie -SŠ (KPF / 0008)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / 0008 - Česká filosofie -SŠ, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program kurzu:1) První přítomnost filosofie v českých zemích prostřednictvím Konstantina Filosofa2) Vojtěch Raňkův z Ježova: Chvála filosofie3) Husovo pojetí pravdy, spor o univerzálie na Karlově univerzitě4) Komenského pojetí filosofie jako pansofie, "prima philosophia", filosofie Porady5) Palackého filosofie božnosti (estetika) a českých dějin6) Bolzano: Vědosloví, filosofie náboženství, politická filosofie7) Masaryk: filosofie krize, moderního člověka, demokracie, Evropy a smyslu dějin8) Rádl: filosofie pravdy jako reformně kritický program pro nápravu světa9) Patočkova filosofie českých a evropských dějin10) Komárková: filosofie lidských práv jako základu demokracie11) Kosík: Dialektika konkrétního12) Hejdánek: Filosofie nepředmětného myšlení pravdy a víry13) Kohák: morální filosofie, teorie demokracie, filosofie dějin

Získané způsobilosti

Povšechný přehled o historii české filosofie a podrobné seznámení s vybraným autorem a jeho dílem.

Literatura

Antologie z dějin českého a slovenského filozofického myšlení (do roku 1848), Praha. Praha, 1981. V.Gardavský. Bůh není zcela mrtev. Praha, 1967. V.Vavřínek. Církevní misie v dějinách Velké Moravy. Praha, 1963. J. Patočka. Co jsou Češi?; Tři studie o Masarykovi; Kacířské eseje o filosofii dějin. Praha, 1992. T. G. Masaryk. Česká otázka; Rusko a Evropa; Otázka sociální; Moderní člověk a náboženství. E.Kohák: Jan Patočka. Člověk, dobro a zlo. Praha, 1993. E. Rádl. Dějiny filosofie I - II; Útěcha z filosofie; Válka Čechů s Němci. Praha, 1994. K.Kosík. Dialektika konkrétního. Praha, 1964. L.Hejdánek. Filosofie a víra. Praha, 1990. Kapitoly z dějin české filozofie 20. století, skripta, Brno. Brno, 1992. J.Patočka. Náš národní program. Praha, 1990. Komenský. Obecná porada o nápravě věcí lidských. Praha, 1992. B.Komárková. Původ a význam lidských práv. Praha, 1990.

Požadavky

Požadavky k udělení zápočtu:- účast na semináři 70 %- průběžná příprava na seminář- 1 připravené vystoupení v semináři (obvykle referát obsahu předchozí hodiny, v rozsahu 4-7 minut)

Garant

PhDr. Mgr. Martin Šimsa, Ph.D.