Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomie I (KPF / 0029)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / 0029 - Ekonomie I, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Ekonomická věda, její předmět a metody zkoumání2. Ekonomické myšlení starověku a středověku3. Merkantilismus a fyziokratismus4. Hlavní směry ekonomického myšlení počínaje anglickou klasickou politickou ekonomií - úvodní přehled5. Marxismus6. Vybrané otázky neoklasické ekonomické teorie - neoklasická východiska pro objasnění funkce tržníhomechanismu7. Neoklasický teoretický elementární příklad chování spotřebitele a analýza poptávky8. Neoklasický teoretický elementární příklad chování firmy a analýza nabídky9. Neoklasická teorie tržní rovnováhy10. Neoklasické předpoklady fungování tržního mechanismu11. Dílčí tržní rovnováha a posuny křivek v grafu dílčí tržní rovnováhy12. Trh výrobních faktorů a rozdělování důchodů13. Teorie mezní užitečnosti14. Neoklasická teorie subjektivního

Získané způsobilosti

Jedná se o kurz speciálně určený studentům orientovaným na společenské vědy. Posluchači by postupně měli proniknout do širších souvislostí interdisciplinárních vazeb ekonomie s ostatními společenskými vědami. Teoretické poznatky mohou přispět ke snazší orientaci posluchače ve vývoji politických problémů a jeho svobodné volbě vlastního zaměření.

Literatura

Vlček, J. Ekonomie a ekonomika. Praha: Wolters Kluwer, 2009. 516s. null. null, null. ISBN null.Sirůček,P.a kol. Hospodářské dějiny a ekonomické teorie. Praha: Melandrium, 2007. 512s. null. null, null. ISBN null.Urban, J. Teorie národního hospodářství. Praha: ASPI, 2006. 516s. null. null, null. ISBN null.Nordhaus, W. - Samuelson, P. Ekomomie. Praha, Svoboda 1998. 1011 s. Varian, H. Mikroekonomie. Praha, Victoria Pulishing 1995. 643 s. Z literatury budou doporučeny vhodné kapitoly. Holman, R. Základy ekonomie. Praha: C.H.Beck, 2000.

Požadavky

Kurz bude zakončen testem v rozsahu přednášek, které pokrývá i příslušná literatura.

Garant

doc. Ing. Libor Měsíček, CSc.