Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rasismus, antisemitismus, genocida (KPF / 0106)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / 0106 - Rasismus, antisemitismus, genocida, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Středověk, vztah křesťanství k Židům, antisemitismus2. Náboženské a sociálně-ekonomické kořeny protižidovské nenávisti a předsudků3. Romské obyvatelstvo jako marginalizovaná skupina obyvatel4. Segregace židovského obyvatelstva, jeho právní reglementace, ghetta a pogromy5. Novověk, osvícenství včetně židovského (haskala), nové formy antisemitské nenávisti v liberální éře, židovská asimilace6. Emancipace židovského obyvatelstva a pokusy o asimilaci Romů7. Rozdílnost názorů na pojem rasy; podstata rasismu a vědecké důkazy proti němu8. Rasové teorie od 70. let 19. století a jejich zneužití9. Nacionalismus, xenofobie - krizové projevy evropských dějin10. Velkoněmecký nacionalismus od počátku 19. století11. Německý nacionální socialismus jako státní doktrina, podporovaná rasovým zákonodárstvím12. Druhá světová válka - katastrofa evropských Židů a Romů13. Oběti židovské a romské genocidy a boj proti ní14. Tragické důsledky nacistické perzekuce pro Židy a Romy v českých zemích, Terezín a romské tábory v Letech a Hodoníně

Získané způsobilosti

Součást magisterského studia dle učebního programu. Důležité jsou zde mezioborové souvislosti.

Literatura

Kryl M. a kolektiv. Rasismus, antisemitismus a holocaust. Ústí nad L.-Brno, 2011. C. Nečas. Genocida Romů v českých zemích, Praha. 1999. M. Kárný. "Končné řešení". Genocida českých židů v německé protektorátní politice, Praha. 1991. M. Kryl. Osud vězňů terezínského ghetta v letech 1941-1944, Brno. 1999.

Požadavky

Kurz bude zakončen testem v rozsahu přednášek, které pokrývá i příslušná literatura.

Garant

prof. PhDr. Miroslav Kryl, CSc.