Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rasismus, antisemitismus, genocida II (KPF / 0108)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / 0108 - Rasismus, antisemitismus, genocida II, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Snahy o náboženské sblížení křesťanství a judaismu2. Antisemitismus a jiné příklady předsudků - intolerance3. Historický vývoj romské populace4. Židovská tradice ve vědě, umění, vědě a kultuře, problémy asimilace5. Nové formy protižidovské nenávisti6. Rasismus 19. a 20. století V7. Vědecké důkazy proti rasismu8. Český vklad do vědeckého úsilí o vyvrácení rasismu ich9. Zneužití rasových teorií10. Nacionalismus, xenofobie ve 20. století11. Německý nacionální socialismus - vyhlazovací a konc. tábory12. Druhá světová válka a její důsledky úpro židovské a romské obyvatelstvo13. Židovský odboj proti nacismu

Získané způsobilosti

Součást magisterského studia dle učebního programu. Důležité jsou zde mezioborové souvislosti.

Literatura

C. Nečas. Genocida Romů v českých zemích, Praha. 1999. M. Kárný. "Konečné řešení". Genocida českých židů v německé protektorátní politice, Praha. 1991. Wolf, J. Lidské rasy a rasismus v dějinách a v současnosti. Člověk a jeho svět II. Praha, 2000. Kryl M. a kolektiv. Rasismus, antisemitismus a holocaust. Ústí nad L.-Brno, 2011. R. Hilberg. Die Vernichtung der europäischen Juden, Frankfurt a. M. 1990. M. Kryl. Osud vězňů terezínského ghetta v letech 1941-1944, Brno. 1999. Redlich Egon. "Zítra jedeme, synu, pojedeme transportem?" Deník Egona Redlicha z Terezína 1941-1944. K vydání připravil, úvodní studii a poznámky a vysvětlivky napsal Miroslav Kryl. Brno, 1995. Reedice. Židé, dějiny a kultura (za účasti dalších autorů s předmluvou ředitele Židovského muzea L. Pavláta). Praha, 1997. Sadek, V., Franková A., Šedinová , J.:. Židovské dějiny, kultura a náboženství. Praha, 1992.

Požadavky

Kurz bude zakončen testem v rozsahu přednášek, které pokrývá i příslušná literatura.

Garant

prof. PhDr. Miroslav Kryl, CSc.