Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fenomenologie I - ES5 (KPF / 0281)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / 0281 - Fenomenologie I - ES5, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do fenomenologie. Termín ?fenomenologie? před Husserlem.2. Fenomenologická škola a její předchůdci.3. Perspektiva první osoby. Obecnost a subjektivita.4. Fenomenalita zakoušeného. Rozlišení předmětu a předmětnosti (ta se nejeví).5. Husserl. Logická zkoumání. Problém psychologismu. Intencionalita.6. Transcendentální fenomenologie. Fenomenologická redukce.7. Konstituce. Vnitřní časové vědomí.8. Pozdní Husserl. Intersubjektivita. Tělesnost.9. Dějinnost. Krize evropských věd.10. Mladý Heidegger, od metafysiky k fenomenologii.11. Bytí a čas. Dasein.12. Příspěvky k filosofii.13. Pozdní Heidegger. Topologie bytí.14. Fenomenologie po Husserlovi a Heideggerovi. Úvod k Merleau-Pontymu

Získané způsobilosti

Absolvent zná základní faktografii a historii fenomenologické školy. Je schopen uplatňovat specifickou fenomenologickou metodu a zvažovat její přínosy pro řešení odborných problémů, zvláště v oblasti estetiky. Rozlišuje mezi subjektivním a objektivním přístupem k vědě, přičemž i ten první chápe jako metodicky přísný.

Literatura

Novotný, Karel (ed.). Co je fenomén?. Červený Kostelec, 2010. Pechar, Jiří. Problémy fenomenologie. Praha, 2007. Blecha, Ivan. Proměny fenomenologie. Praha, 2007. Zahavi D. Husserl`s Phenomenology. Stanford, 2003. Novotný, Karel. O povaze jevů. Červený Kostelec, 2010. Gallagher S., Zahavi D. The Phenomenological Mind. London - New York, 2008.

Požadavky

zápočet: kolokvium nad tématy přednášekdocházka min. 80%.

Garant

Mgr. Vlasta Christovová, Ph.D.Mgr. Martin Nitsche, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martin Nitsche, Ph.D.Mgr. Martin Nitsche, Ph.D.