Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fenomenologie II - ES5 (KPF / 0285)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / 0285 - Fenomenologie II - ES5, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do fenomenologie umění.2. Heideggerova filosofie umění.3. Merleau-Ponty fenomenologie umění.4. ? 14. Seminární četba Merleau-Pontyho textů Fenomenologie vnímání a Oko a duch.Témata: tělo, barva, hranice, vzhled, linie, pole, síť, předmět, prožitek, manipulace, malba, fotografie.

Získané způsobilosti

Absolvent zná základní faktografii a historii fenomenologické školy. Je schopen uplatňovat specifickou fenomenologickou metodu a zvažovat její přínosy pro řešení odborných problémů, zvláště v oblasti estetiky. Rozlišuje mezi subjektivním a objektivním přístupem k vědě, přičemž i ten první chápe jako metodicky přísný.

Literatura

Novotný, Karel (ed.). Co je fenomén?. Červený Kostelec, 2010. Pechar, Jiří. Problémy fenomenologie. Praha, 2007. Blecha, Ivan. Proměny fenomenologie. Praha, 2007. Hass, L. Merleau-Ponty`s Philosophy. Bloomington, 2008. Novotný, Karel. O povaze jevů. Červený Kostelec, 2010.

Požadavky

zkouška: znalost faktografie v rozsahu výuky obou semestrů. Podrobná znalost četby v rozsahu 10 stran Husserl, 20 stran Heidegger, 20 stran Merleau-Ponty (výběr konkrétních pasáží je individuální, ale podléhá konzultaci s vyučujícím a jeho schválení).V obou semestrech docházka min. 80%.

Garant

Mgr. Vlasta Christovová, Ph.D.Mgr. Martin Nitsche, Ph.D.