Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stát a moc I (KPF / 0350)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / 0350 - Stát a moc I, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní vymezení pojmů2. a) Politično a stát u C. Schmitta (přítel ? nepřítel)b) Vznik politična a politiky podle J. Patočky (polemos - Hérakleitos)3. Původ moderního pojetí státu (Skinner)4. Dějinné koncepce státua) přirozenoprávní koncepce státu (Aristotelés, Platón)b) Společenská smlouva a přirozený stavi. Hobbesii. Lockeiii. Rousseauc) Hegelova koncepce státud) Moderní pojetí státu (Arendtová)5. Stát a občan: politický subjekt (L. Hejdánek)

Získané způsobilosti

Student získá hlubší porozumění základní problematice politické filosofie, totiž podstatě státu a jeho vztahu k moci.

Literatura

Skinner, Q. O státě. Praha, 2009. Schmitt, C.. Pojem politična. Praha, 2004. Heywood, A. Politická teorie. Praha, 2005. Hejdánek, L. Reflexe v politice a otázka politického subjektu. Praha, 1990.

Požadavky

Zkouška bude udělena za ústní obhájení písemné práce a za zodpovězení jedné otázky z přednesených témat. Písemná práce musí mít minimálně 8 normostran (15.000 úderů včetně mezer) a musí vycházet z přednesených témat a minimálně ze dvou textů (z primárního a sekundárního textu cizojazyčného). Téma předem schválí zkoušející.

Garant

doc. Ing. Aleš Havlíček, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Aleš Havlíček, Ph.D.