Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Totalitní ideologie: komunismus... (KPF / 0353)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / 0353 - Totalitní ideologie: komunismus..., Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojem totalitarismu, vymezení a historické souvislosti2. Pojetí H. Arendtové a jeho kritika, badatelské výsledky formulované ještě před 1. vydáním jejího stěžejního díla (1949)3. Zlom, který přinesla I. sv. válka: vznik prvního sovětského totalitního režimu (komunismus bolševického typu, Kominterna, vznik SSSR)4. "Fašismus ve své epoše" - mezi dvěma světovými válkami5. Teorie sovětského režimu6. Italský fašismus a jeho napodobitelé ("fašismy")7. Německý nacionální socialismus (nacismus)8. Shodné a odlišné rysy velkých totalitních ideologií a režimů9. II. světová válka a její důsledky: porážka mocností Osy a jejích ideologií jako viníků vyhlazovací války10. Trvání a rozšíření sovětského komunistického modelu, jeho krize, též s ohledem na tehdejší Československo11. Zlom a proměny po r. 1953, dramatické konfrontace 2 světových systémů12. Eroze a rozklad komunistického systému a ideologie v Evropě, rozpad SSSR13. Závěrečné shrnutí - téma zvolené podle zájmu posluchačů

Získané způsobilosti

Získání a prohloubení poznatků o děsivých fenoménech v politice a ideologii 20. století; výbava pro rozpoznání povrchního nazírání na ně, pokud jde o historii i současnou politickou scénu (výchova ke kritickému myšlení)..

Literatura

Nolte, E.. Fašismus ve své epoše. Praha, 1998. Říchová, B.. Přehled moderních politologických teorií. Praha, 2000. Arendtová, H.. Původ totalitarismu, I - III. Praha, 1996. Balík, St. - Kubát, M.. Teorie a praxe totalitních a autoritativních režimů. Praha, 2004. Kárník, Z. - Kopeček, M, (vyd.). Bolševismus, komunismus a radikální socialismus v Československu, svazek I. - V.. Praha, 2003. Aron, R.. Demokracie a totalitarismus. Praha, 1995. Jäckel E.. Hitlerův světový názor (Projekt jedné vlády). Praha -Litomyšl, 1999. Novák, M.. Systémy politických stran. Praha, 1997. Sborník. Totalitarismus ve 20. století. Československé zkušenosti (sborník). Brno, 2001. Brzezinski, Z.. Velká šachovnice. K čemu Ameriku zavazuje její globální převaha. Praha, 1999. Vykoukal, J. - Litera, B. - Tejchman, M.. Východ. Vznik, vývoj a rozpad sovětského bloku. Praha, 2000.

Požadavky

Budou konkretizovány (formulovány) a studentům sděleny ve 2 etapách (pro průběžný a závěrečný test). Budou zaměřeny na vymezení pojmů, odborné vyjádření (terminologii), znalost literatury se vztahem k předmětu (i mimo předepsaný okruh); nebude chybět požadavek na vlastní kritické zamyšlení na přednesenými (nastudovanými) tématy.

Garant

prof. PhDr. Miroslav Kryl, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Miroslav Kryl, CSc.