Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lidská, občanská a přirozená práva (KPF / 0356)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / 0356 - Lidská, občanská a přirozená práva, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Obecně o lidských, přirozených a občanských právech2. Právo přirozené a pozitivní: lidská přirozenost a přirozená práva na rozdíl od právního positivismu3. Dějinný přehled tématu:- původ myšlenky lidských práv- klasická lidská práva- moderní lidská práva a) Hobbes a b) Locke- krize moderních lidských práv a) Rousseau, b) Burke- problematiky lidských práv v české duchovní tradici (Komárková, Trojan, Hejdánek).4. Dokumenty (Magna charta libertatum, Virginia Declaration of Rights, Deklarace práv člověka aobčana, Všeobecná deklarace lidských práv, Evropská úmluva o ochraně lidských práv a základníchsvobod, Listiny základních práv a svobod, Charta základních práv Evropské unie)5. Založení lidských práv: a) kultura universalismu, b) nezcizitelnost jako odpověď na ?výzvubudoucnosti?6. Lidská důstojnost7. Jsou lidská práva přirozená?

Získané způsobilosti

Student získá hlubší porozumění tematice lidských práv, umět analyzovat odlišnosti v pojetí lidských práv jako daných a jako výsledek dohody, ale také jako práv nezcizitelných, nikoli však na základě přirozenosti.

Literatura

Trojan, J. S.. Idea lidských práv v české duchovní tradici. Praha, 2003. Hrubec, M. (vyd.). Interkulturní dialog o lidských právech. Praha, 2008. Hanuš, J. (vyd.). Lidská práva. Brno, 2001. Hejdánek, L.. Lidská práva a filosofie. 1998. Menke, C. - Pollmann, A. Philosophie der Menschenrechte. Hamburg, 2007. Komárková, B.. Původ a význam lidských práv. Praha, 1990. Dworkin, R.. Když se práva berou vážně. Praha, 2001. Fuller, Lon L.. Morálka práva. Praha, 1998. Weinreb, L. L.. Natural Law and Justice. Cambridge, 1987. Göller, Th. (vyd.). Philosophie der Menschenrechte. Methodologie, Geschichte, kultureller Kontext. Göttingen, 1999. Tugendhat, E.. Přednášky o etice. Praha, 2004.

Požadavky

Zkouška bude udělena za ústní obhájení písemné práce a za zodpovězení jedné otázky z přednesených témat. Písemná práce musí mít minimálně 8 normostran (15.000 úderů včetně mezer) a musí vycházet z přednesených témat a minimálně ze dvou textů (z primárního a ze sekundárního [cizojazyčného]). Téma předem schválí zkoušející.

Garant

doc. Ing. Aleš Havlíček, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Aleš Havlíček, Ph.D.