Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Antická filosofie (KPF / 0406)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / 0406 - Antická filosofie, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

I. DIALOG A DIALEKTIKADialog a jeho význam v Platónově myšlení. Proč psal Platón dialogy? Rozdíl mezi věděním a míněním (epistémé a doxa) v Platónových dialozích ("hodina geometrie" v dialogu Menón). Platónova kritika sofistů. Sókratovo "vím, že nic vím". Výklad idejí v Platónových dialozích? Význam tří příměrů (slunce, přímka a jeskyně) v dialogu Ústava. Úloha dialektiky v Platónově myšlení a její souvislost s odlišením idejí a jednotlivin.II. PÉČE O DUŠIDémokritos. Démokritova etika a pojetí jedince a společenství, úloha žen a dětí v polis. Platónovo pojetí péče o duši.III. RELATIVISMUS A HÉDONISMUS1) Sofistikaa) Protiklad fysis-nomos, b) pojetí společnosti a obce, c) sofistický relativismus - rétorika a moc řeči, d) učitelnost ctnosti.2) Hellénismus: skepticismus, stoicismus a epikureismus; Epikúrova etika a v ní úloha hédoné.IV. ONTOLOGIE A METAFYSIKA1. Vztah poznání (myšlení) a bytí u předsókratiků (Parmenidés a Hérakleitos). Parmenidova ontologie (jevení a bytí). Dvojí výklad 3. zlomku Parmenidovy básně. Charakteristiky eon (bytí či jsoucího). Totožnost a různost. Souvisí Zénónovy paradoxy s Parmenidovou ontologií? Předhoní Achilleus želvu? Hérakleitův logos. "Nevstoupíš ani jednou do téže řeky."2. Aristotelova první filosofie jako ontologie a jako metafyzika. Aristotelova ontologická diference. Základy vědy. Kategorie: úsia a akcidenty. Akcidentální a substanciální změna. Aristotelovo pojetí pohybu (dynamis a energeia), hylemorfismus (morfé a hylé).

Získané způsobilosti

Hermeneutická kompetence - rozumění a čtení textů antické filosofieKomunikativní kompetence - schopnost mluvit a psát o problémech antické filosofie

Literatura

F. Ricken. Antická filosofie. Olomouc, 2000. A. A. Long. Hellénistická filosofie. Praha, 2001. A. Graeser. Řecká filosofie klasického období. Praha, 2000.

Požadavky

K získání zkoušky je třeba nejprve úspěšně zvládnout seminární práci a poté ústní pohovor nad touto písemnou prací a nad jednou otázkou, jež bude formulovaná na základě přednesených témat. Písemná práce by měla mít minimálně 7 normostran (12500 úderů) a její téma bude schváleno vedoucím semináře. K získání zápočtu je třeba nejprve úspěšně zvládnout test na semináři a poté ústní pohovor nad jednou otázkou, jež bude formulovaná na základě přednesených témat. Test připraví vedoucí semináře.

Garant

PhDr. Mgr. Martin Šimsa, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Aleš Havlíček, Ph.D.doc. Ing. Aleš Havlíček, Ph.D.