Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Srovnávací politologie II (KPF / 0421)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / 0421 - Srovnávací politologie II, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Komparativní politická věda. Volby, volební systémy, zájmy a systémy zporstředkování zájmů jako témata komparativních analýz.2. Vertikální struktura moci. Unitární státy, federace, konfederace a unie.3. Volby. Cíle a funkce voleb. Volební právo. Volební procesy a procedury. Volební chování.4. Volební systémy. Poměrné, většinové a smíšené volební systémy.5. Zájmy a zájmové skupiny. Artikulace a agregace zájmů. Typy zájmových skupiny.6. Systémy zprostředkování zájmů. Pluralitní a (neo)korporativní systémy zpostředkování zájmů.

Získané způsobilosti

Student by měl zíksat základní přehled o srovnávací (komparativní) politické vědě, zejména o vertikální struktuře moci, volbách a volebních systémech a systémech zprostředkování zájmů.

Požadavky

1. Ústní cca 10-15 minutový referát, za nejž lze získat maximálně 10 bodů.2. Třístránková esej, jež by měla rozvíjet téma referátu a jež by měla vycházet nejméně ze tří odborných zdrojů a splňovat základní publikační standardy (tj. citace, odkazy apod.). Získat za ni lze nanejvýš 20 bodů. 3. Písemný test, za nějž lze získat maximálně 40 bodů. Neúčast na písemném testu omlouvá pouze nemoc (samozřejmě potvrzená lékařem), výjimečně jiný vážný důvod!4. Ústní pohovor, za něj lze získat maximálně 30 bodů.

Garant

doc. PhDr. Rudolf Kučera, CSc.

Vyučující

Mgr. Pavel Maškarinec, Ph.D.Mgr. Pavel Maškarinec, Ph.D.