Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Volby a volební systémy I (KPF / 0428A)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / 0428A - Volby a volební systémy I, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod, seznámení s obsahem kurzu a literaturou. Typologie volebních systémů a její problematičnost.2. Většinové volební systémy. Prezidentské volby.3. Poměrné volební systémy, hlavní proměnné PR systémů I.Velikost volebních obvodů, volební formule.4. Poměrné volební systémy, hlavní proměnné PR systémů II.Počet a charakter skrutinií, uzavírací klauzule.5. Vedlejší proměnné PR systémů, vnější faktory a personalizace volby.Charakter kandidátních listin, preferenční hlasování.6. Smíšené volební systémy a "zdánlivě smíšené" systémy.7. Jednojmenné přenosné hlasování (STV), jednojmenné nepřenosné hlasování (SNTV) a další méně známé techniky volební reprezentace.8. Přirozený práh - problematika zastoupení malých stran.teoretické přístupy a praktické zjišťovací metody.9. Proporcionalita volebních systémů a proporcionalita volebních formulí. Teorie a zjišťovací metody.Volební geografie. Gerrymandering, geografické rozložení elektorátu a výsledná reprezentace, volební geografie ČR.10. Volební inženýrství a významné volební reformy. Volební reforma v ČR pro volby do PS PČR (1998-2001).11. Výzkumy volebních preferencí a volební prognózy.12. Klíče volebního chování a rozhodování.13. Volby v České republice

Získané způsobilosti

Studenti získají základní přehled v oblasti teorií souvisejících s volbami, vlivem volebních systémů na podobu stranických systémů a volebním chování. Zároveň studenti získají přehled o podobě volebního procesu v řadě evropských a některých mimoevropských demokraciích.

Požadavky

Kurz bude zakončen testem v rozsahu přednášek, které pokrývá i příslušná literatura.

Garant

doc. PhDr. Rudolf Kučera, CSc.

Vyučující

Mgr. Pavel Maškarinec, Ph.D.