Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Srovnávací politologie II (KPF / 0444)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / 0444 - Srovnávací politologie II, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Komparativní politická věda. Volby, volební systémy, zájmy a systémy zporstředkování zájmů jako témata komparativních analýz.2. Vertikální struktura moci. Unitární státy, federace, konfederace a unie.3. Volby. Cíle a funkce voleb. Volební právo. Volební procesy a procedury. Volební chování.4. Volební systémy. Poměrné, většinové a smíšené volební systémy.5. Zájmy a zájmové skupiny. Artikulace a agregace zájmů. Typy zájmových skupiny.6. Systémy zprostředkování zájmů. Pluralitní a (neo)korporativní systémy zpostředkování zájmů.

Získané způsobilosti

Student by měl zíksat základní přehled o srovnávací (komparativní) politické vědě, zejména o vertikální struktuře moci, volbách a volebních systémech a systémech zprostředkování zájmů.

Požadavky

Ústní pohovor o jednom z probíraných tématických okruhů, znalost přednášek a doporučené literatury

Garant

doc. PhDr. Rudolf Kučera, CSc.

Vyučující

Mgr. Pavel Maškarinec, Ph.D.Mgr. Pavel Maškarinec, Ph.D.