Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Filosofie 20. století (KPF / 0446)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / 0446 - Filosofie 20. století, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Východiska: myšlenková situace pozdního 19.století (Německo, Francie, Británie, severní Amerika). Základní charakteristika filosofie 20. století, její hlavní směry.2.-3. Edmund Husserl.4.-5. Martin Heidegger.6. Pozdější fenomenologie a hermeneutika (Sartre, Merleau-Ponty, Patočka, Gadamer, Levinas, Ricoeur).7. Raná analytická filosofie: Frege, Russell, Moore, Wittgenstein I, vídeňský kroužek.8.-9. Oxfordská filosofie po 2. sv. válce (Ryle, Austin, Strawson atd.) a Wittgenstein II.10.-11. Americká analytická filosofie (Quine, Goodman, Putnam, Davidson, Kripke, Searle, Lewis).12. Další postavy a směry: marxismus a kritická teorie, Popper.13. Pozdní 20. století: Foucault, Derrida, Rorty, Nagel, Searle, Tugendhat.

Získané způsobilosti

Jde o převážně vědomostně orientovaný kurs s přistupujícím důrazem na schopnost kritické konfrontace protichůdných a mimoběžných myšlenkových pozic. Absolventi získají vyvážené vědomosti o filosofii 20. století, odpovídající dotaci 28 hodin. V seminární četbě prohloubí tyto vědomosti v oblasti zásadních textů vybraných k probírání a vylepší své dovednosti při práci s primárním textem (a to až střední obtížnosti).

Literatura

Nida-Rümelin, J. Slovník současných filosofů. Praha, 2001. Passmore, J. A Hundred Years of Philosophy. Harmondsworth, 1966. Moran, D. Introduction to Phenomenology. London, 2000. Peregrin J. Kapitoly z analytické filosofie. Praha, 2005. Magee, B. Modern British Philosophy. Oxford, 1986. Ayer, A. J. Philosophy in the Twentieth Century. London, 1982. Moran, D. The Routledge Companion to Twentieth-Century Philosophy. London, 2008. Petříček, M. Úvod do (současné) filosofie. Praha, 1991.

Požadavky

Požadavky k udělení zkoušky:- účast na přednášce a semináři (absence do 20%, více jen v odůvodněných případech)- průběžná příprava na seminář- 1 připravené vystoupení v semináři (obvykle referát obsahu předchozí hodiny, v rozsahu 4-7 minut))- 1 krátká písemná práce (1000-1500 slov, tj. asi 3-5 normostránek).Kritéria hodnocení:- účast 20%,- práce v semináři 30%,- písemná práce 20%,- vědomostní test 30%.Průběžná příprava na seminář má vést (přinejmenším) k obeznámenosti s pojmy, užívanými ve studovaném textu, a ke schopnosti podat obsahový rozbor kterékoli části uloženého textu.Vystoupení v semináři a krátká písemná práce mohou mít ráz referátu (není požadován - ale ani odmítán - originální myšlenkový přínos). Mají být stručné, jasné a informativní.

Garant

doc. RNDr. Josef Moural, Ph.D.