Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mezinárodní vztahy (KPF / 0449)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / 0449 - Mezinárodní vztahy, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obor a předmět mezinárodních vztahů, základní pojmyAktéři mezinárodních vztahůHistorie mezinárodních vztahůZáklady a zdroje mezinárodního právaMír a válka v mezinárodním právuMezinárodní instituce a organizaceEU jako specifický příklad nadnárodní organizaceMezinárodní bezpečnost: přístupy a konceptyIdealismus a realismus jako rozdílné přístupy k mezinárodním vztahůmNeorealismusKonstruktivismusČeská republika jako aktér mezinárodních vztahůČeská zahraniční politika

Získané způsobilosti

Studenti získají orientaci v aktuálních problémech současného světa a mezinárodní politiky a v přístupech, které se pokouší mezinárodní vztahy analyzovat. Předmět přispěje k lepšímu a hlubšímu chápání aktuálních problémů světové politiky.

Literatura

Waisová, Šárka. Mezinárodní organizace a režimy. 2003. Guzzini Stefano. Realismus v mezinárodních vztazích a mezinárodní politické ekonomii. 2004. Waisová Šárka. Řešení konfliktů v mezinárodních vztazích. 2005. Sorensen Georg. Stát a mezinárodní vztahy. 2005. Drulák Petr. Teorie mezinárodních vztahů. 2003. Plechanovová Běla. Úvod do mezinárodních vztahů. 2003. Waisová Šárka. Úvod do studia mezinárodních vztahů. 2002. Ondřej J. Základy mezinárodního práva. 1998.

Požadavky

Zápočet bude udělen po dosažení 60% maximálně možných získatelných bodů. Základem zisku bodů bude ověření základních znalostí v oboru mezinárodních vztahů formou písemného testu. Ověřeny budou znalosti základních pojmů mezinárodních vztahů a mezinárodního práva, orientace v hlavních současných problémech mezinárodní bezpečnosti a konceptech jejich možných řešení s ohledem na hlavní současné teorie mezinárodních vztahů. Bude existovat možnost zisku dalších bodů za aktivní práci při seminářích (referáty), případně za napsání seminární práce.

Garant

Mgr. Lukáš Novotný, Dr. Phil.,M.A.

Vyučující

Mgr. Lukáš Novotný, Dr. Phil.,M.A.