Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současné politologické teorie (KPF / 0455)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / 0455 - Současné politologické teorie, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Východiska a předpoklady normativního, empiricko-analytického a kriticko-historického teoreticko-metodologického diskursu2. Základní teorie a metody, jež jednotlivé teoreticko-metodologické diskursy používají3. Základní témata, jimiž se jednotlivé teoreticko-metodologické diskursy zabývají.4. Problémy a limity jednotlivých teoreticko-metodologických diskursů.5. Koncepce, jež se pokoušejí o dialog mezi jednotlivými teoreticko-metodologickými diskursy a hledají tzv. třetí cestu.6. Teoreticko-metodologické problémy, na něž politická věda naráží při zkoumání současné tzv. globální společnosti.

Získané způsobilosti

Student by měl získat přehled o základních teoreticko-metodologických diskursech (empiricko-analytickém, normativním a kriticko-historickém) moderní politické vědy a jejich východiskách, předpokladech, problémech a limitech na tématech, jimiž se zabývají, a na teoriích a metodách, jež používají

Literatura

Ismayr, Wolfgang (Hrsg.). , Die politischen Systeme Westeuropas. VS Verlag, 2007. Tocqueville, A.de. Demokracie v Americe. Praha, 1992. Novák, Miroslav. Jakou demokracii pro nové demokracie? Konsensuální model, efektivita a kulturně homogenní země. Brno, 2011. Zakaria, F. Neliberální demokracie na vzestupu, in: Střední Evropa, č. 81, 1998, s. 23. Dahl, Robert. O demokracii. Praha, 2001. Kučera, Rudolf. Politologická historie demokracie. O původu a vývoji systémů demokracie, republiky, oligarchie, tyranie, principátu, signorie a vzniku principu demokratické reprezentace a listiny práv a svobod občanů. FF UJEP, Ústí nad Labem, 2012. Sartori, Giovanni. Strany a stranické systémy. CDK, 2005. Huntington, Samuel. Třetí vlna. Demokratizace na sklonku dvacátého století. Brno, 2008. Mill, John Stuart. Úvahy o vládě ústavní. Praha, 1992. Berg-Schlosser, Dirk - Stammen, Theo. Úvod do politické vědy. Praha, 2000. Nohlen, Dieter. Wahlrecht und Parteiensystem. Opladen, 2007. Schmidt, Manfred. WiesbadenDemokratientheorie. Wiesbaden, 2000.

Požadavky

1) Ústní referát v rozsahu 10 -15 min. 2) Třístránková esej, jež bude vycházet z tématu. Měla by splňovat základní publikační standardy (citace, odkazy apod.) a vycházetnejméně ze třech odborných článků, studií či monografií. 3) Písemný testPodmínkou získání zápočtu je dosažení alespoň 50 bodů. Za realizaci ústního referátu lzezískat maximálně 15 bodů, za esej 30 bodů a za písemný test nanejvýš 40 bodů.

Garant

doc. PhDr. Rudolf Kučera, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Rudolf Kučera, CSc.