Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Idea Evropy (KPF / 0463)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / 0463 - Idea Evropy, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Co je to Evropa. Geografické a historické určení, jeho problematičnost.2. Evropská kultura. Zdroje evropské kultury: řecké filosofické a politické myšlení. Římské právo. Židovsko-křesťanské náboženství.3. Filosofická reflexe o Evropě a evropanství. Hegel, Husserl, Patočka, Ortega y Gasset...4. Stát a Evropa. Vznik státu ve středověku a jeho historické proměny.5. Národ a Evropa. Původ ideje národa a nacionalismus. Herder, Renan, Gelner...6. Hledání evropské jednoty. Pokusy o evropskou jednotu od říše Karla Velikého; Karel V., Jiří z Poděbrad...Násilné pokusy o sjednocení Evropy. Komunismus a nacionální socialismus.7. Moderní ideje sjednocení Evropy. Zrod evropského federalismu u britských liberálních historiků, Lord Acton, Briand, Masaryk, Coudenhove Kalergi, Ortega y Gasset, F.A.von Hayek, Churchil, Spinelli, Monet, Schumann...8. Evropská integrace. Počátky po druhé světové válce. Evropská úmluva o lidských právech z r. 1950, Rada Evropy, ESUO, Římské smlouvy (1957), Maastrichtská smlouva, rozšíření a prohloubení EU, Konvent a návrh Ústavní smlouvy, její revize...9. EU jako společenství hodnot. "Unie je založena na hodnotách úcty k lidské důstojnosti, svobody, demokracie, rovnosti, právního státu a dodržování lidských práv, včetně práv příslušníků menšin. Tyto hodnoty jsou společné členským státům ve společnosti vyznačující se pluralismem, nepřípustností diskriminace, tolerancí, spravedlností solidaritou a rovností žen a mužů."10. Původ evropských hodnot. Spory o zmínku o židovsko-křesťanském původu evropských hodnot. Náboženství a sekularismus.11. Evropa ve světě. Globalizace, multikulturalismus, klimatické změny, energetická závislost. Společná zahraniční a bezpečnostní politika EU.Evropa a výzvy současnosti. Bezpečnostní rizika, terorismus, střet civilizací, mírové soužití.

Získané způsobilosti

Porozumění současné diskusi o budoucnosti Evropy v kontextu kulturní historie a filosofického myšlení.

Požadavky

Požadavky k udělení atestu:- účast na semináři (tolerována absence do 20%, v odůvodněných případech více)- průběžná příprava na seminář- 1 připravené vystoupení v semináři (obvykle referát obsahu předchozí hodiny, v rozsahu 4-7 minut)

Garant

Mgr. Daniel Kroupa, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Daniel Kroupa, Ph.D.