Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rasismus a holocaust (KPF / 0492)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / 0492 - Rasismus a holocaust, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Středověk, vztah křesťanství k Židům, antisemitismus2. Náboženské a sociálně-ekonomické kořeny protižidovské nenávisti a předsudků3. .Romské obyvatelstvo jako marginalizovaná skupina obyvatel4. Novovověk, osvícenství včetně židovského (haskala), nové formy antisemitské nenávisti v liberální éře, židovská asimilace5. Emancipace židovského obyvatelstva a pokusy o asimilaci Romů6. Rozdílnost názorů na pojem rasy; podstata rasismu a vědecké důkazy proti němu7. Rasové teorie od 70. let 19. století a jejich zneužití8. Nacionalismus, xenofobie - krizové projevy evropských dějin9. Velkoněmecký nacionalismus od počátku 19. století10. Německý nacionální socialismus jako státní doktrina, podporovaná rasovým zákonodárstvím11. Druhá světová válka - katastrofa evropských Židů a Romů12. Oběti židovské a romské genocidy a boj proti ní13. Tragické důsledky nacistické perzekuce pro Židy a Romy v českých zemích, Terezín a romské tábory v Letech a Hodoníně

Získané způsobilosti

Součást magisterského studia dle učebního programu. Důležité jsou zde mezioborové souvislosti.

Literatura

Nečas, C. Genocida Romů v českých zemích, Praha. 1999. Kárný, M. "Konečné řešení". Genocida českých židů v německé protektorátní politice, Praha. 1990. Wolf, Josef. Lidské rasy a rasismus v dějinách a v současnosti. Praha, 2000. Kryl M. a kolektiv. Rasismus, antisemitismus a holocaust. Ústí nad L.-Brno, 2011. Reedice. Židé, dějiny a kultura (za účasti dalších autorů s předmluvou ředitele Židovského muzea L. Pavláta). Praha, 1997. Sadek, V., Franková A., Šedinová , J.:. Židovské dějiny, kultura a náboženství. Praha, 1992. Hilberg, R.:. Die Vernichtung der europäischen Juden. Frankfurt A. M, 1990. Kryl, M. Osud vězňů terezínského ghetta v letech 1941-1944. Brno, 1999. Redlich Egon. "Zítra jedeme, synu, pojedeme transportem?" Deník Egona Redlicha z Terezína 1941-1944. K vydání připravil, úvodní studii a poznámky a vysvětlivky napsal Miroslav Kryl. Brno, 1995.

Požadavky

Kurz bude zakončen testem v rozsahu přednášek, které pokrývá i příslušná literatura.

Garant

prof. PhDr. Miroslav Kryl, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Miroslav Kryl, CSc.