Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Občan a média (KPF / 0493)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / 0493 - Občan a média, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vznik jednotlivých druhů medií a jejich historie2. Média jako součást tržní ekonomiky - členění médií podle zacílení na spotřebitelské segmenty, kriteria hodnocení úspěšnosti médií na trhu.3. Mediální propaganda a manipulace - prvky skryté reklamy a PR.4. Elektronická média jako specifický fenomén masové komunikace.5. Podstatné rozdíly mezi slovním a obrazovým zpravodajstvím zvláště s důrazem na možnou manipulaci (se čtenářem, posluchačem, divákem).6. Inscenační prvky v mediálním zpravodajství a jejich míra přípustnosti.7. Duální systém v oblasti elektronických médií - důvody vzniku, klady, zápory (tato část bude řešit i otázku, se tak opravdu naplnil základní sil oddělit média od vlivu politiky)8. Vztah médií (zejména elektronických) a politiky - kritický rozbor vzniku tak zvané mediální demokracie (mediokracie).(Poznámka každému z témat s výjimkou bodu 1 a 2 budou věnovány alespoň 4 vyučovací hodiny)

Získané způsobilosti

Student se naučí mediální produkty analyzovat z hlediska jejich relevantního obsahu, dokáže rozpoznat prvky manipulace a skryté reklamy, bude umět rozpoznat hranici použití přijatelného množství inscenačních prvků ve zpravodajství, nalezen orientaci ve světě médií bez zbytečných předsudků (každý druh médií má ve svobodné, tržně orientované společnosti svoje opodstatnění).

Požadavky

Požadavky k udělení atestu:- účast na semináři (tolerována absence do 20%, v odůvodněných případech více)- průběžná příprava na seminář- 1 připravené vystoupení v semináři (obvykle referát obsahu předchozí hodiny, v rozsahu 4-7 minut)

Garant

Ing. Ivan Štern

Vyučující

Mgr. Ivan SternIng. Ivan Štern