Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět PVK-Modely demokracie (KPF / 0637)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / 0637 - PVK-Modely demokracie, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vznik, vývoj a proměna moderní demokracie.2. Moderní demokracie jako předmět studia politické vědy.3. Legitimita moderní demokracie4. Lidská a občanská práva a demokracie5. Veřejný diskurs v moderní demokracii6. Občanská participace a modely rozhodování v moderní demokracii7. Práva menšin, interkutlurní dialog a moderní demokracie8. Kultura protestu v moderní demokracii9. Demokracie v mezinárodních vztazích10. Moderní demokracie a kapitalismus.11. Ekologická krize a moderní demokracie12. Evropská integrace a moderní demokracie13. Globalizace a moderní demokracie14. Současná teoretická diskuse o demokracii v České republice.

Získané způsobilosti

Student by měl získat přehled o původu, tradici a proměně moderní demokracie, o jejích základních strukturách a institucích a o její teoretické reflexy, tedy o základních konceptech současné teorie demokracie

Literatura

Bělohradský, V. Antipolitika v Čechách. Příspěvek ke gramatice kýče. In: Fiala, P.- Mikš, F. (eds.): Česká konzervativní a liberální politika. Brno, 2000. Bělohradský, V.:. Mezi světy & mezisvěty. Olomouc, 1997. Barša, P. Politická teorie multikulturalismu. Brno, 1999. ISBN 80-85959-47-X.

Požadavky

1) Ústní referát v rozsahu 10 -15 min. 2) Třístránková esej, jež bude vycházet z tématu. Měla by splňovat základní publikační standardy (citace, odkazy apod.) a vycházetnejméně ze třech odborných článků, studií či monografií. 3) Písemný testPodmínkou získání zápočtu je dosažení alespoň 50 bodů. Za realizaci ústního referátu lzezískat maximálně 15 bodů, za esej 30 bodů a za písemný test nanejvýš 40 bodů.

Garant

Mgr. Jan Civín