Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět PVK-Karl Popper (KPF / 0644)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / 0644 - PVK-Karl Popper, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Popper a filosofie: jeho život a dílo v dobovém kontextu.2.-3. Popperova filosofie empirických věd: připomenutí tezí Logiky vědeckého bádání (čtené v předcházejícím semináři), pohled na pozdější Popperovo dílo.4. Popperova filosofie sociálních věd. Úvod.5. Bída historicismu I: protinaturalistické teze historicismu.6. Bída historicismu II: pronaturalistické teze historicismu.7.-8. Bída historicismu III: Popperova kritika historicismu, dílčí inženýrství.9. Bída historicismu IV.10.-12. Otevřená společnost a její nepřátelé: kritika esencialismu, role institucí, teorie demokracie, vztah Popperovy filosofie sociálních věd k jeho filosofii vědy.13.-14. Popperův vliv (Hayek, Berlin, Lakatos, Feyerabend aj.) a polemiky kolem jeho díla (Levinson, Wild, de Vries, frankfurtská škola atd.)

Získané způsobilosti

Jedná se o kurs kombinující vědomostní a dovednostní orientaci. Studenti získávají solidní znalost o popperovské filosofii sociálních věd a zároveň se učí pracovat samostatně s odborným textem. Jedná se o četbu typu B, tj. seminární diskusi doma přečtených úseků textu.

Literatura

Popper, K. R. Bída historicismu. Oikoymenh, 2000. POPPER, K. Otevřená společnost a její nepřátelé. Praha, 1994. O HEAR, A.. Karl Popper. London, 1980.

Požadavky

Požadavky k udělení atestu:- účast na semináři (tolerována absence do 20%, v odůvodněných případech více)- průběžná příprava na seminář- 1 připravené vystoupení v semináři (obvykle referát obsahu předchozí hodiny, v rozsahu 4-7 minut)

Garant

doc. RNDr. Josef Moural, Ph.D.