Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět PVK-Antické politické myšlení (KPF / 0711A)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / 0711A - PVK-Antické politické myšlení, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. politický charakter řeckého myšlení2. pojetí občanství3. analogie duše a obce u Platóna4. koncepce vzniku polis5. projekt ideální obce6. koncepce výchovy7. degenerace ústavních forem8. úloha zákona, vládce vs. zákon9. fysis a nomos v Platónových Zákonech10. politický život jako realizace dobra u Aristotela11. "přirozenost" v Aristotelově politické koncepci12. přirozené vztahy v rámci oikia13. druhy ústav14. napětí mezi politickým a filosofickým ideálem

Získané způsobilosti

Student získá přehled o kořenech, z nichž vyrůstá evropské politické myšlení, a seznámí se s filosofickým kontextem, v jehož rámci se rodí reflexe o politické zakotvenosti člověka. Zároveň si procvičí schopnost číst a interpretovat primární text, pracovat se sekundární literaturou, českou i cizojazyčnou.

Literatura

Aristotelés . Politika. Platón . Ústava. Platón. Zákony. Ch. Rowe a M. Schofield (vyd.). The Cambridge History of Greek and Roman Political Thought. Cambridge, 2000.

Požadavky

Studenti zpracovávají referáty na základě vybraných článků ze sekundární literatury. Podmínkou pro získání atestu je buď referát v rámci kursu nebo písemná práce k probíraným tématům.

Garant

Mgr. Veronika Konrádová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Veronika Konrádová, Ph.D.