Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět PVK-Stát a násilí (KPF / 0782)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / 0782 - PVK-Stát a násilí, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Válka a boj jako zdroj společenského řádu v předsokratovském myšlení, zejména u Hérakleita2) Válka a násilí u Platóna a Aristotela3) Cicero o válce4) Příčiny násilí a války v křesťanském myšlení - Augustnus Aurélius5) Spravedlivá válka a povstání proti tyranii u Tomáše Akvinského6) Přirozený stav jako válka všech proti všerm- T. Hobbes7) Násilí či věčný mír- Kant8) Násilí a boj jako zrod civilizace, dialektika pána a raba podle Hegela9) Revoluce jako podmínka zrození beztřídní společnosti u K. Marxe10) Protiklad moci a násilí u H. Arendtové11) Války dvacátého století a dvacáté století jako válka podle J. Patočky12) Konec dějin či střet civilizací - Fukujama a Huntington

Získané způsobilosti

Student získá přehled o argumentaci k uvedenému tématu jako podnět k samostatnému uvažování a práci.

Požadavky

Požadavky k udělení atestu:- účast na semináři (tolerována absence do 20%, v odůvodněných případech více)- průběžná příprava na seminář- 1 připravené vystoupení v semináři (obvykle referát obsahu předchozí hodiny, v rozsahu 4-7 minut)

Garant

Mgr. Daniel Kroupa, Ph.D.