Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět PVK-Dějiny vizuálního umění 20 století (KPF / 0867)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / 0867 - PVK-Dějiny vizuálního umění 20 století, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1/ Modernistické tendence ve výtvarném umění:Předchůdci moderního umění.Přechod k mnohotvárnosti, změna vnímání prostoru (kubismus x renesanční perspektiva), času (dynamika, pohyb)- dekompozice celostní podstaty umění- předvádění momentů fragmentarizovaného pole- redefinice uměníDefinování, prezentování částečností a specifičností:2/ Abstraktní x mimetické tendence3/Abstrakce:Abstraktní umění v USA:Charakteristika: abstrahování od něčeho, absence narace- Abstraktní expresionismus- Colour field paintingAbstraktní umění v Evropě:Charakkteristika: abstrahování od něčeho, narativní potence díla- Informel- Art brut- Lyrická abstrakceAbstraktní tendence v Čechách4/Realismus:Realismus v USA:- Pop ArtRealismus v Evropě:- Nový realismus- Návrat předmětnosti- Nová věcnostRealistické tendence v českém umění- Nová figurace- Nová citlivost5/ Posuny ve vnímání uměleckého díla:Charakteristika: proměna statutu tvůrce (vztah: autor - divák), posun ve vnímání díla, nové vnímání místa (divák součástí prostoru díla, problematizování galerijního prostoru)6/ Minimál Art:Předchůdci: Ruský konstruktivismus, konstruktivistické tendence v USA a EvropěMinimalistické umění v USAMinimalistické tendence v současném uměníŠirší souvislosti minimalistických tendencí ve světovém i českém umění ( Land Art, konceptuální a postkonceptuální umění, )7/ Land Art:Předchůdci: Minimalismus 60. letLand Art v USASoučasné tendence akcí v krajiněPráce s krajinou v českém prostředí8/ Konceptuál Art:Předchůdci: (provázanost směrů)Charakteristika: perceptuální x konceptuální, konkretismus, experimentální poesie, médiaKonceptuální uměníKonceptuální tendence v EvropěKonceptuální tendence v Čechách9/ Objektové umění:Charakteristika: Objekt, předmětnost, instalaceVztahy: konceptuální umění, Pop Art, estetický objekt - umělecké dílo, Objectes-trouves - asociaceObjektové uměníObjektové umění v ČecháchSoučasné tendence objektového umění10/Akční uměníFluxusVídenští akcionalistéPoliticky a sociálně angažované akce- enviroment- event- akce- performance- happeningAkční umění v ČecháchSoučasné tendence akčního umění11/ Role klasických a nových technologií:12/ "Postmoderní situace":Charakteristika: diskontinuita, víceznačnost, nejednotnost problematizování univerzálnosti (univerzální nárok na pravdivost) a kauzality.- nové formy- nové technologie- jiné diskurzy - konvergence teorií13/ Aspekty současného uměníVývoj umění v meznících 60, 70, 80, 90 let ve vtahu k procesum 21. stol.Charakteristika: multikulturalismu, globalizace, postkoloniální a feministické diskurzy, sociální a kulturně-politická transformace postkomunistických zemí střední Evropy, situace v České republice

Získané způsobilosti

Orientace v tématice moderního umění v historických a myšlenkových souvislostech. Aplikace těchto souvislostí v rámci poznávání uměleckého díla (vztah dílo - kontext - recipient). Osobní vztah k výtvarnému umění.

Požadavky

Aktivní přístup k práci v semináři a zájem o tématiku výtvarného umění. Kultivovaný a logický písemný projev (seminární práce). Prezentace vybrané tématiky formou PPT prezentace. Návštěva výstavy a reference o její tématice.

Garant

Mgr. Martin Kolář, Ph.D.Mgr. Martin Nitsche, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martin Kolář, Ph.D.